paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/nederland/news

Nederland

 • Nederlandse wetenschappers willen een verbod op autonome wapens

  Nederlandse wetenschappers willen een verbod op autonome wapens

  30-11-2020In een open brief aan de Nederlandse regering vragen ruim 150 wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica, mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Het gaat hierbij om wapens die zonder betekenisvolle menselijke controle doelen kunnen selecteren en aanvallen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Jan Jaap van Oosterzee krijgt de stadspenning opgespeld door zijn vrouw

  Utrechtse stadsspeld voor PAX'er Jan Jaap van Oosterzee

  21-10-2020PAX’er Jan Jaap van Oosterzee ontving afgelopen zaterdag de Utrechtse stadsspeld voor zijn decennialange inzet bij Stichting Dialoog. Deze onderscheiding is een prachtige kroon op alle initiatieven, projecten en ideeën die de stichting, onder leiding van Jan Jaap, mogelijk heeft gemaakt.

  Nederland
 • Nobelprijs comité zet honger als oorlogsstrategie op internationale agenda

  Nobelprijs comité zet honger als oorlogsstrategie op internationale agenda

  09-10-2020PAX feliciteert het Wereldvoedselprogramma (WFP) met de Nobelprijs voor de Vrede 2020. Volgens het Nobelcomité draagt het WFP niet alleen bij aan de wereldwijde bestrijding van honger, maar ook aan stabiliteit en vrede. “Acute honger is vaak te herleiden tot gewapende conflicten. Onbedoeld, of juist als bewuste oorlogsstrategie,” aldus Anna Timmerman, algemeen directeur PAX. “De erkenning voor het werk van WFP geeft hopelijk een impuls aan het tegengaan van honger als oorlogsstrategie.”

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Nederland, Europa
 • Expositie Len Munnik

  Expositie met alle vredesweek-affiches Len Munnik

  15-09-2020Vaste prik bij de Vredesweek van PAX zijn de aansprekende tekeningen die Len Munnik maakt bij het thema van de Vredesweek. Al die tekeningen zijn nu verzameld en te zien in een tentoonstelling in Museum Vlaardingen.

  Nederland
 • Juryvoorzitter Sinan Can | Foto Reinout van Schie

  PAX Duif voor Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter

  14-09-2020PAX heeft voorafgaand aan de Vredesweek 2020 de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten wij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Khadija Arib, Rikko Voorberg, Minka Nijhuis en Naomie Pieter. De vakjury stond onder leiding van Sinan Can.

  Nederland
 • Illustratie Vrede verbindt verschil © Len Munnik

  De Vredesweek is begonnen

  10-09-2020Van 19 tot en met 27 september zijn er door heel het land honderden activiteiten in het teken van vrede, activisme en dialoog. Dit jaar is het, door de situatie rond het coronavirus, anders dan normaal. PAX en de vele Ambassades van Vrede in Nederland komen met een mix van evenementen: live te bezoeken én online events.

  Nederland
 • Foto via Comeniusleergang

  Farah Karimi in Raad van Toezicht PAX

  09-07-2020Farah Karimi is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Karimi ziet ernaar uit haar ruime ervaring in te zetten voor PAX. “Inzet voor een rechtvaardige wereld is de rode draad in mijn leven", zegt Karimi (1960). "Zonder vrede kan er geen rechtvaardige wereld bestaan en PAX zet zich in voor de vrede in soms zeer uitzichtloze conflicten. Ik kijk er naar uit als toezichthouder mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het buitengewoon relevante werk van PAX in deze turbulente tijd in internationale verhoudingen.”

  Nederland
 • PAX-campagne 'Achter ieder gezicht zit een verhaal'

  PAX wint publieksprijs voor beste campagne

  08-07-2020De PAX-campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ heeft de publieksprijs gewonnen bij de IDleaks Awards 2020. Met de campagne wil PAX mensen aansporen om over hun eigen grenzen heen te kijken. Om een ander echt te leren kennen, te beseffen dat ieder z’n verhaal heeft en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

  Nederland
 • Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  08-07-2020Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis met Diana, Abdelilah en Maher.

  Nederland
 • Foto: c Lize Kraan

  Succesproject Verhaal van een vluchteling gaat online verder

  20-06-2020Vele duizenden leerlingen hebben de afgelopen jaren het verhaal leren kennen van iemand die moest vluchten. In het project Verhaal van een vluchteling van PAX vertelden Syrische vluchtelingen voor de klas over waarom ze zijn gevlucht. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van discriminatie. En het heeft harten geraakt, zoals een leerling vertelt: “Ik had de hele les tranen in mijn ogen. Voor de les dacht ik niet altijd positief over vluchtelingen. Maar nu ik dit heb gezien… je hebt me echt van gedachten doen veranderen.”

  Nederland