paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/midden-oosten/news

Midden-Oosten

 • Een protestbijeenkomst bij de Amir Kabir Universiteit in Teheran. Photo CC BY 4.0 / Wikimedia

  Burgers de dupe van de escalatie VS-Iran

  17-01-2020De afgelopen weken escaleerde de spanning tussen de VS en Iran met de moord op generaal Qasem Suleimani, hoofd van de Iraanse al-Quds brigade, en Abu Mahdi al-Muhandes, plaatsvervangend commandant van de Irakese Popular Mobilization Forces (PMF). Iran nam wraak met raketaanvallen op Amerikaanse militaire doelen. De tragische neergang van het Oekraïense vliegtuig liet zien hoe onschuldige burgers gevaar lopen bij deze escalatie.

  Midden-Oosten
 • Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

  Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

  24-12-2019Russische en Syrische vliegtuigen zaaien dood en verderf in de steden en dorpen in het zuiden van Idlib in Syrië. Onder andere woonhuizen, bakkerijen en marktplaatsen zijn aangevallen. Burgers die het geweld proberen te ontvluchten worden op de uitvalswegen aangevallen en beschoten.

  Midden-Oosten
 • In solidariteit met het protest in Soedan verscheen in Syrië een muurtekening van een van de boegbeelden van het Soedanese protest.

  2019: Je huis uit, om te vluchten of protesteren

  18-12-2019Vlak voor de kerstdagen kijken wij terug op het jaar dat achter ons ligt. 2019 was een bewogen jaar, een cliché, maar ontzettend waar. Samen met vredesactivisten wereldwijd vierden en treurden en vierden we weer. Er waren vredessuccessen in de regio’s waar we werken, maar er gingen ook levens verloren door geweld en oorlog, waarbij vaak controversiële wapens zijn gebruikt.

  Gender, vrede en veiligheid, Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel Nederland, Midden-Oosten, Afrika
 • ISIS-bruiden in noordoost Syrië. Bron: Quentin Sommerville / Twitter.

  Berecht Nederlandse ISIS-strijders in Nederland

  19-11-2019ISIS-strijders moeten worden berecht. Maar waar en hoe moet dat gebeuren? Voor PAX is het duidelijk: de Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen staatsburgers en zelf de Nederlandse ISIS-leden berechten. Samen met Impunity Watch en het Syrian Center for Media legt PAX in een policy brief uit hoe en waarom dat moet gebeuren.

  Midden-Oosten
 • Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

  23-10-2019Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de invasie van het Turkse leger en Arabische strijdgroepen in Noordoost-Syrië op de vlucht geslagen. Activisten en burgergroepen zijn meteen begonnen om de vluchtelingen op te vangen in scholen in de dorpen en steden buiten bereik van het oorlogsgeweld.

  Midden-Oosten
 • Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening

  16-10-2019PAX heeft Turkije vorige week opgeroepen het offensief in Noordoost-Syrië te stoppen. Nu we een week verder zijn dringt zich de vraag op hoe het nu is met onze partners in het gebied? Zij waren de eerste dagen samen met andere lokale organisaties in touw om vluchtelingen op te vangen in schoolgebouwen. Evert-Jan Grit heeft dagelijks contact met hen.

  Midden-Oosten
 • Inwoners ontvluchten Ras al-Ein, Noordoost Syrië

  PAX: Turkije, stop offensief!

  10-10-2019Het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië is begonnen. Dorpen en steden langs de grens zijn gebombardeerd en worden beschoten met artillerievuur. Turkse troepen trekken Syrië binnen om te vechten en krijgen daarbij hulp van Arabische milities om zo de Koerdisch Syrische strijdkrachten te bestrijden.

  Midden-Oosten
 • Stop het geweld tegen Irakese demonstranten, luister naar hen

  10-10-2019De gewelddadige reactie van de Irakese overheid op de vreedzame protesten moet onmiddellijk stoppen. Afgelopen week gingen Irakese burgers, met name jonge mannen, de straat op in de hoofdstad Bagdad, waar zij geweldloos protesteerden tegen de huidige uitzichtloze leefomstandigheden in hun land.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Geen deelname aan troepen rondom Iran

  Geen deelname aan troepen rondom Iran

  24-07-2019De nucleaire deal tussen Amerika en Iran staat op losse schroeven sinds de Amerikaanse president Trump daar vorig jaar de stekker uit trok. Iran beloofde geen uranium voor kernwapens te verrijken, en in ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen het land worden opgeheven. De situatie in de internationale wateren rondom Iran escaleerde toen Iran een Engelse olietanker in beslag nam. PAX roept Nederlandse beleidsmakers op niet mee te gaan in deze escalatie.

  Midden-Oosten
 • Reactie minister Blok op onze e-mailactie

  Reactie minister Blok op onze e-mailactie

  27-06-2019Duizenden mensen hebben aan onze actie meegedaan en minister Blok opgeroepen Rusland ter verantwoording te roepen vanwege de verschrikkingen in het Syrische Idlib. Naar aanleiding van deze e-mailactie heeft hij gereageerd op Twitter.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten