paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/midden-oosten/news

Midden-Oosten

 • Israël Palestina

  Nederland laat bedrijven ongemoeid die in Palestina internationaal recht schenden

  16-09-2020Al sinds februari van dit jaar is duidelijk welke bedrijven betrokken zijn bij economische activiteiten in illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Op een lijst van de VN staan vier Nederlandse bedrijven. Maar tot nu toe onderneemt de Nederlandse overheid geen actie.

  Midden-Oosten
 • Riham Yaqoub (l) was een arts en activist die sinds 2018 deelnam aan de protesten in Basra. Foto via Twitter

  Activisten in Irak leven in angst door toename moorden

  27-08-2020Twee Iraakse activisten, Riham Yaqoub en Tahseen Osama, zijn vorige week in Basra, in het zuiden van Irak, in koelen bloede vermoord. Twee andere activisten werden ook aangevallen door schutters. Sinds het begin van de anti-regeringsprotesten in Irak in oktober 2019 worden Iraakse politieke activisten, demonstranten en journalisten geconfronteerd met gewelddadige aanvallen, moorden en gedwongen verdwijningen.

  Midden-Oosten
 • Explosie haven van Beiroet

  'Ik weet niet hoeveel crises een land kan verdragen'

  24-08-2020Na de ramp in de haven van Beiroet op 4 augustus proberen mensen in Libanon de ravage zo goed als het kan op te ruimen en hun stad weer leefbaar te maken. Lokale organisatie en partner van PAX, Basmeh & Zeitooneh, verleent op dit moment noodhulp en mobiliseert honderden vrijwilligers om te helpen met opruimen. De organisatie haalt geld op om onderdak, water en voedsel te geven aan de vele ontheemden en mensen in nood. Ook PAX zamelde de afgelopen weken geld in zodat Basmeh & Zeitooneh, Arabisch voor glimlach en olijf, de mensen in de zwaarst getroffen wijken kan helpen.

  Midden-Oosten
 • Beirut

  Ramp Beiroet komt bovenop al zo veel ellende

  05-08-2020Met ontzetting en verdriet volgt PAX de gebeurtenissen in Beiroet. We hebben direct contact met onze vrienden en partners in de stad. Onze gedachten gaan uit naar hen, en iedereen in Libanon die getroffen wordt door deze afschuwelijke ramp.

  Gender, vrede en veiligheid, Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Midden-Oosten
 • Dawoud al-Ghoul

  Dawoud al-Ghoul onder voorwaarden vrijgelaten

  29-07-2020Dawoud al-Ghoul, contactpersoon van PAX in Oost-Jeruzalem, werd gisteren onder voorwaarden vrijgelaten nadat zijn arrest twee keer was verlengd.

  Midden-Oosten
 • Dawoud

  Israëlische veiligheidstroepen arresteren Palestijnse cultureel leider in Oost-Jeruzalem

  23-07-2020Israëlische veiligheidstroepen hebben drie Palestijnse culturele leiders in Oost-Jeruzalem gearresteerd. Rania Elias, directeur van het culturele centrum Yabous en Suhail Khoury, directeur van het Edward Said National Conservatory for Music, werden dezelfde dag nog vrijgelaten, maar Dawoud al-Ghoul, hoofd van het Jerusalem Arts Network, blijft in hechtenis.

  Midden-Oosten
 • Rivier van de dood bedreigt Syriërs

  Rivier van de dood bedreigt Syriërs

  01-07-2020Een rivier van modderolie stroomt door het noordoosten van Syrië, zonder dat er een oplossing in zicht is voor de duizenden gezinnen die door deze vervuiling worden getroffen.

  Midden-Oosten
 • Vrouwen in Irak vechten terug

  Vrouwen in Irak vechten terug

  24-06-2020Een jonge vrouw uit al-Anbar die seksueel geweld overleefde en aan ISIS ontsnapte; een vrouw uit Mosul die nadat haar man was vermoord naar een vluchtelingenkamp werd gebracht en daar verkracht werd; een vrouw uit Basra die alle sociale taboes doorbrak door te vertrekken nadat haar man haar sloeg en verkrachtte.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • De internationale gemeenschap moet weten wat hier in Irak gebeurt

  De internationale gemeenschap moet weten wat hier in Irak gebeurt

  04-06-2020Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Photo: Dennis Jarvis

  PAX: actie EU nodig tegen Israëlische annexatie delen Westelijke Jordaanoever

  14-05-2020PAX roept de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, inclusief minister Stef Blok, op tot concrete maatregelen te komen waaruit blijkt dat de voorgenomen Israëlische annexatie van delen van de Palestijnse bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever serieuze gevolgen zal hebben. Zo’n annexatie is namelijk een grove schending van internationaal recht, Rusland is voor eenzelfde vergrijp in de Krim ook gestraft.

  Midden-Oosten