paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/europa/news

Europa

 • PAX: Na erkenning voor Dutchbat nu ook excuses aan overlevenden en nabestaanden Srebrenica

  Na erkenning voor Dutchbat nu ook excuses aan overlevenden en nabestaanden Srebrenica

  11-02-2021Vredesorganisatie PAX waardeert het gebaar dat de regering wil maken richting de veteranen van Dutchbat III. "De Nederlandse VN-missie in Srebrenica werd inderdaad mede erg moeilijk als gevolg van Haagse besluiten", stelt PAX 'er Dion van den Berg, die al meer dan 25 jaar in Srebrenica komt en werkt. "De Dutchbatters pleiten - terecht - voor 'het echte verhaal'. Het echte verhaal moet natuurlijk ook het complete verhaal zijn. Wij vragen ook vandaag aandacht voor de Bosnische kant van het verhaal."

  Europa
 • Mensenrechtenwetgeving voor bedrijven: kiest Nederland voor een koploperspositie?

  Mensenrechtenwetgeving voor bedrijven: kiest Nederland voor een koploperspositie?

  04-12-2020Wetgeving voor bedrijven om mensenrechtenschendingen te voorkomen én te repareren: lange tijd was het onderwerp taboe, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dinsdag 8 december bespreekt de Tweede Kamer een initiatiefnota met minister Kaag waarin de ChristenUnie en drie oppositiepartijen pleiten voor een ‘wettelijke ondergrens voor maatschappelijk ondernemen’, inclusief overheidstoezicht. Kaag doet er verstandig aan dit initiatief te omarmen, vindt PAX. Nederland kan hiermee aansluiten bij de koplopers op het gebied van wetgeving voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) in plaats van genoegen te nemen met vrijwillige afspraken of internationale ontwikkelingen af te wachten.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Nederland, Europa
 • Foto HINA

  Gezamenlijk herdenken is cruciaal voor de toekomst van de Westelijke Balkan

  13-11-2020Voor de toekomst van de Westelijke Balkan is het zeer belangrijk dat de verschrikkingen van de Joegoslavië-oorlogen in de jaren ‘90 gezamenlijk herdacht worden. Zulke herdenkingen moeten dienen als tegengeluid voor de vaak eenzijdige en nationalistische kijk op het verleden in Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Servië en Kroatië. Dat blijkt uit het zojuist verschenen rapport van vredesorganisatie PAX, dat inclusieve herdenkingsinitiatieven op de Westelijke Balkan in kaart heeft gebracht.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • Nobelprijs comité zet honger als oorlogsstrategie op internationale agenda

  Nobelprijs comité zet honger als oorlogsstrategie op internationale agenda

  09-10-2020PAX feliciteert het Wereldvoedselprogramma (WFP) met de Nobelprijs voor de Vrede 2020. Volgens het Nobelcomité draagt het WFP niet alleen bij aan de wereldwijde bestrijding van honger, maar ook aan stabiliteit en vrede. “Acute honger is vaak te herleiden tot gewapende conflicten. Onbedoeld, of juist als bewuste oorlogsstrategie,” aldus Anna Timmerman, algemeen directeur PAX. “De erkenning voor het werk van WFP geeft hopelijk een impuls aan het tegengaan van honger als oorlogsstrategie.”

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Nederland, Europa
 • Raketinslag in een straat in Stepanakert. Foto @Armgov

  Bescherm burgers tegen oplaaiend geweld in Nagorno-Karabach

  08-10-2020Het 'bevroren conflict' tussen Armenië en Azerbeidzjan is afgelopen week opgelaaid. Volgens de BBC waren maandag al meer dan 220 mensen gedood, waaronder ook burgers. Zolang de wapens niet worden neergelegd zullen deze cijfers alleen maar verder oplopen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel Europa
 • Foto: Sake Elsinga

  PAX: Spijt over Srebrenica is niet genoeg, Nederland moet excuses maken

  11-07-2020Nederland moet 25 jaar na de genocide in Srebrenica excuses aanbieden voor gemaakte fouten. Premier Rutte liet de kans daarop vandaag lopen tijdens zijn videotoespraak voor de herdenking. “Het is goed dat Rutte direct de moeders van Srebrenica toesprak en hun verdriet en pijn benoemde, die inderdaad tot op de dag van vandaag voortduurt,” zei Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX zojuist in de uitzending van EenVandaag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • Bosnische vrouwen huilen bij de kist van een familielid, tussen de doodskisten van pas geïdentificeerde slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica in 1995, in het Potocari Memorial Centre, Srebrenica, Bosnië. Foto Foto Rob Schuurman / PAX

  25 jaar na Srebrenica

  29-06-2020Waar staan we nu, een kwart eeuw na de val van Srebrenica? Hoe is het nu in Srebrenica en welke lessen hebben we geleerd uit wat er allemaal mis ging? Schrijver Chris Keulemans sprak in Bosnië en Nederland met nabestaanden en mensen van PAX en heeft in zijn boek 'Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit' geprobeerd deze vragen te beantwoorden.

  Europa
 • Omgaan met het verleden is de kern van vooruitgang

  Omgaan met het verleden is de kern van vooruitgang

  15-05-2020Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • Te weinig aandacht voor Srebrenica in Nederlands geschiedenisonderwijs

  Te weinig aandacht voor Srebrenica in Nederlands geschiedenisonderwijs

  18-04-2020Er is te weinig aandacht voor de oorlogen in voormalig Joegoslavië en de genocide in Srebrenica in het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Marc van Berkel in opdracht van vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • vluchtelingenkamp in Griekenland

  Nederland, bied vluchtelingenkinderen uit Griekenland veiligheid

  08-04-2020PAX roept samen met 12 andere humanitaire en mensenrechtenorganisaties de Nederlandse regering op om per direct 500 kinderen die zonder ouders vastzitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren en op te nemen.

  Nederland, Europa