paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/afrika

Afrika

PAX werkt in Afrika in de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en het grensgebied met Oeganda en Kenia. Onze programma’s in Afrika zijn gericht op dialoog tussen etnische groepen, en dialoog tussen burgers en de overheid.

Zuid-Soedan

Het programma Zuid-Soedan van PAX richt zich op de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Soedan, en tussen de overheid en de burgers.

In 2005 sloot Soedan met het zuidelijke gedeelte van het land de Comprehensive Peace Agreement (CPA). PAX lette op de uitvoering van de gemaakte afspraken door middel van het uitbrengen van CPA Alerts. Op 9 januari 2011 stemde een meerderheid van de zuidelijke bevolking van Soedan voor een onafhankelijk Zuid-Soedan. Een half jaar later kwam de Republiek van Zuid-Soedan tot stand.

Ook olie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het conflict tussen Soedan en Zuid-Soedan. Daarom zetten we ons met de European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) in om te zorgen dat de oliewinning in Zuid-Soedan bijdraagt aan vrede en duurzame ontwikkeling. Kijk voor meer informatie over dit thema ook op de pagina ‘Grondstoffen en conflict’.
 

DR Congo

In DR Congo is vredesorganisatie PAX actief in Ituri en Haut Uele. Hier ondersteunen we lokale vredescomités, faciliteren we de dialoog tussen burgers, overheid en leger over veiligheidsproblemen, en doen we onderzoek naar relevante onderwerpen als grondstoffen, wapens en landconflicten.

Ook houden we ons bezig met het conflict om het Verzetsleger van de Heer, ook wel Lord’s Restistance Army (LRA) van Joseph Kony. Hij begon zijn terreur twintig jaar geleden in Noord-Oeganda, en heeft ondertussen zijn activiteiten verplaatst naar het grensgebied tussen DR Congo, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Boeren vs. nomaden
In het grensgebied van Zuid-Soedan, Oeganda en Kenia gebruiken we sport als een manier om rivaliserende groepen bij elkaar te brengen. Met ons Peace & Sports programma richten we ons op jonge krijgers van nomadenvolken, die elkaar met geweld vee afhandig maken.