paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/cases/colombia

Case 3: Colombia Opkomen voor slachtoffers van geweld en mensenrechtenschendingen

In Colombia strijden guerrilla, leger en paramilitairen al tientallen jaren lang om controle over het land. In Cesar, een departement in het noorden van Colombia waar veel steenkool is te vinden, vermoorden paramilitairen tussen 1996 en 2006 duizenden mensen. Zij laten honderden mensen verdwijnen en verdrijven tienduizenden van hun land. Daders en getuigen verklaren dat deze paramilitairen door mijnbouwbedrijven zijn betaald.

PAX steunt de mensen die slachtoffer worden van het conflict om de kolenmijn- bedrijven in het noorden van Colombia. We hebben geholpen een organisatie voor slachtoffers en hun nabestaanden op te richten, die psychosociale en juridische steun voor hen regelt. PAX spant zich maximaal in om in gesprek te komen en blijven met de mijnbouwbedrijven en voor genoegdoening voor de slachtoffers. Dit doen we met campagnes richting de Nederlandse en Duitse energiebedrijven, die deze Colombiaanse kolen ruimschoots afnemen, en door lobby richting de politiek.


Het werk van PAX in Colombia valt binnen het thema Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten. Programma's binnen dit thema zijn: