paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/cases/clustermunitieverdrag

Case 2: Clustermunitieverdrag Gebruik van omstreden wapens en wapenhandel aan banden leggen

Gebruik van omstreden wapens en wapenhandel aan banden leggen Clustermunitie bevat vaak honderden kleinere explosieven, ook wel sub- munities genoemd. Deze submunities kunnen een gebied ter grootte van een aantal voetbalvelden bedekken. Veel van de submunities exploderen niet, waardoor de bommen blijven liggen en als landmijnen werken. Cluster- munitie zorgt voor veel onschuldige slachtoffers, zowel tijdens een conflict als vele jaren daarna. Bijna alle slachtoffers van clustermunitie zijn burgers.

PAX, mede-oprichter van de internationale Cluster Munitie Coalitie (CMC), zet zich al jaren in voor een wereld zonder clustermunitie. We hebben door lobby en actievoeren meegewerkt aan het tot stand brengen van het Cluster- munitieverdrag van 2008. Dit deden we samen met welwillende landen, (internationale) organisaties verenigd in de CMC en overlevenden van clustermunitie. Nu zien we erop toe dat het verdrag strikt wordt uitgevoerd en voeren we wereldwijd actie om investeringen in bedrijven die deze wapens maken tegen te gaan.

Lees hier meer over het programma Clustermunitie.


De activiteiten van PAX om clustermunitie uit te bannen vallen binnen het thema Omstreden wapens en wapenhandel. Programma's binnen dit thema zijn: