paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/campagnes/teken-tegen-kernwapens

Teken tegen kernwapens

PAX haalde meer dan 45.000 handtekeningen op voor het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens. Dat betekende dat de Tweede Kamer moest debatteren over een verbod op kernwapens. Tijdens dat debat sprak meerderheid van de Kamer zich er voor uit dat Nederland zou moeten pleiten voor een internationaal verbod op kernwapens.

Elke opiniepeiling bevestigt het: de Nederlandse bevolking wil af van kernwapens. Al 115 landen hebben kernwapens verboden. Nederland heeft nog een duwtje in de rug nodig om zich aan te sluiten bij die meerderheid van landen. In de Vredesweek van 2014 startte PAX daarom het burgerinitiatief Teken Tegen Kernwapens. PAX vroeg met steun van het Rode Kruis en de ASN Bank de hulp van burgers, instellingen en bedrijven om kernwapens te verbieden. Net als eerder gebeurde met landmijnen, clusterbommen, biologische en chemische wapens.

Wereldwijd zijn er zo’n 15 duizend kernwapens, waarvan er 2 duizend op scherp staan. Jaarlijks gebeuren er tientallen ongelukken en bijna-ongelukken met kernwapens. En als de massavernietigingswapens worden ingezet, maken ze in korte tijd honderdduizenden slachtoffers en veroorzaken ze een afschuwelijke humanitaire ramp. Het risico dat er een kernwapen gebruikt wordt, of er een ongeluk mee gebeurt, willen wij niet lopen. Daarom maken we ons hard voor een verbod. Eind september 2015 overhandigde PAX de 45.608 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Een fotoverslag hiervan staat op onze Facebookpagina. Op 28 april 2016 debatteerde de Tweede Kamer over het PAX voorstel over een verbod op kernwapens. Tijdens dat debat schaarden vijf politieke partijen zich achter het voorstel van PAX om een nationaal verbod in te voeren. Een meerderheid van de Kamer sprak zich er voor uit dat Nederland zou moeten pleiten voor een internationaal verbod op kernwapens. Lees hier meer over de uitkomst van het debat.

In oktober 2016 besloot de VN met overweldigende meerderheid om in 2017 te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. In dat jaar werd onderhandeld over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt, Nederland was hierbij aanwezig. Uiteindelijk resulteerden deze onderhandelingen in het VN-kernwapenverbod. Het kernwapenverbod is op 7 juli 2017 door 120 landen aangenomen en is op 20 september 2017 ter ondertekening opengesteld. Een historische doorbraak waar PAX zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt en waar de campagne Teken tegen Kernwapens een grote rol bij heeft gespeeld.

Meer weten? Lees de veelgestelde vragen over (een verbod op) kernwapens, download het aan de Tweede Kamer overhandigde rapport over een verbod op kernwapens en lees hier meer over de internationale onderhandelingen over het kernwapenverbod.

Lees meer over het werk van PAX voor een verbod op kernwapens.

Zie ook dossier kernwapens

Teken tegen Kernwapens