paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/over-ons/pax-in-de-media

PAX in de media

Syrië
In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.

4 en 5 mei
Een interview met Cinta Depondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne, bij de EO Live: Is wereldvrede een utopie? (4/5/2019)
Jan-Jaap van Oosterzee is te gast bij Zin in Weekend! (EO) op NPO Radio 5 om te vertellen over de betekenis van vrede en vrijheid. (vanaf minuut 31.10) (5/5/2019)

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World's Best News: De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld. (4/5/2019)

Soedan
PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren." (15/4/2019)

Syrië
Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

Colombia
Sander Otten vertelt in 5 uur live (RTL 4) over het project Waarheid en Gerechtigheid in Colombia, waarmee PAX oorlogsslachtoffers in Colombia helpt bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het voorleggen van zaken bij de Waarheidscommissie en het Vredestribunaal. (27/3/2019)

Killer robots
In TNO Insights een gesprek over killer robots met Miriam Struyk, directeur programma’s bij PAX en Henk Geveke, algemeen directeur van de TNO unit Defensie & Veiligheid. (25/3/2019)

Eerlijk Pensioenlabel
Projectleider Cor Oudes van PAX vertelt bij RTL Nieuws over het Eerlijk Pensioenlabel waarmee PAX en vier andere maatschappelijke organisaties het beleggingsbeleid van de 10 grote pensioenfondsen langs de meetlat leggen. (14/3/2019)

Conflict India en Pakistan
India bombardeerde eind februari terroristische opleidingskampen in buurland Pakistan, dat op zijn beurt liet weten gepast te zullen reageren. Twee landen in conflict, die beide beschikken over nucleaire wapens. In OVT (VPRO) vertelt Frank Slijper, projectleider Wapenhandel, hoe een zekere Abdul Kader Khan in de jaren '70 bij de Ultracentrifugefabriek in Almelo ging werken en met een koffertje kennis spoorloos verdween naar Pakistan. Een paar jaar later beschikte het land over een atoombom. (3/3/2019)

Kernwapens
President Trump schort op zaterdag 2 februari een belangrijk kernwapenverdrag op. Een verdrag waar de vredesbeweging hard voor gestreden heeft. Twee dagen eerder gaf de AIV een advies aan de Nederlandse regering over kernwapens. Jan Gruiters bij RTL nieuws over het INF-verdrag en de grootste demonstraties tegen kernwapens ooit. (1-2-019) 

Maaike Beenes ging in gesprek met voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke over het voorkomen van een nieuwe wapenwedloop bij EO Dit is de Dag (8-2-2019) en met voormalig Minister van Vrede en presentator Jörgen Raymann. You can ask her anything about kernwapens. (31-1-2019)

Verhaal van een vluchteling
Dorien Jansen
en Ammar Al Khatib vertellen tijdens 5 uur Live over het project Verhaal van een vluchteling, dat nu 5000 scholieren heeft bereikt (15-01-2019). 

DR Congo
Marianne Moor praat in Bureau Buitenland (VPRO) over de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo. (20-12-2018)

Verhaal van een vluchteling
In De Correspondent een interview met Omar een van de sprekers van het Verhaal van een vluchteling. (18-12-2018)

Clustermunitie
Op RTV Drenthe spreekt Michel Uiterwaal over de Zuid-Koreaanse zonnepanelenproducent Hanwha, die ook clusterbommen maakt. (29-11-2018)

Syrië
Op vrijdag 23 november werd de Syrische journalist en mensenrechtenactivist Raed Fares vermoord. Hij was de oprichter van een radiostation in de stad Kafranbel in het noordwesten van het land. Marjolein Wijninckx praat over Raed Fares in Met het Oog Op Morgen (NOS) (27-11-2018) en in Nieuws en Co (om 18.22 uur) (23 november 2018).

Serious Game
NieuwWij wijdt op 5 november een artikel aan de lancering van de Serious Game van het project Verhaal van een vluchteling.

Kernwapens
Wat is de kans op een kernwapenexplosie in Nederland en kan je daarop voorbereid zijn? In radioprogramma Dit is de Nacht vertelt collega Maaike Beenes hier meer over (30-10-2018).

PAX Duif
Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, werd de PAX Duif uitgereikt aan tien vredeshelden. Luister naar Claudia de Breij over de PAX Duif op NPO Radio 5, Sinan Can op BNNVARA, en Mo & Moos bij AmsterdamFM.

Vredesweek
Wat gebeurt er allemaal in de Vredesweek en waarom is het zo belangrijk? Luister naar Madelon Grant in het radioprogramma Zin in Weekend (KRO NCRV) en Jan Jaap van Oosterzee in Het Vermoeden (EO).

Meer Vredesweek in de media op vredesweek.nl.

Colombia
Joris van de Sandt aan het woord in Bureau Buitenland (VPRO) over de Colombiaanse overheid die dertien voormalige directeuren van Chiquita vervolgt vanwege het financieren van rechtse doodseskaders. (3-9-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg maakte een reis door de Oost-Oekraïense provincie Donbas. In het Reformatorisch Dagblad verscheen een interview met hem (28-6-2018).

Zuid-Soedan
Nico Plooijer sprak bij Bureau Buitenland (VPRO, Radio 1) over de ontmoeting van de twee Zuid-Soedanese rivalen, rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de mogelijkheid van nieuwe vredesonderhandelingen. (19-6-2018)

Verkiezingen Colombia
In Colombia worden presidentsverkiezingen gehouden. Maurice van Beers vertelt meer over de verkiezingen en het vredesproces in Bureau Buitenland (14-06-2018).  

Verhuizing ambassade VS naar Jeruzalem
De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is een breuk met decennialang beleid. Dit besluit van Trump ligt extreem gevoelig in de gefragmenteerde stad die zowel door Israël als de Palestijnen als hoofdstad wordt gezien. Pieter Dronkers is net terug uit Jeruzalem en schetst de staat van een verdeelde stad bij Bureau Buitenland (VPRO) (11-5-2018), Met het Oog Op Morgen (NPO Radio 1) (14-5-2018) en via de podcast van nu.nl (vanaf minuut 2:28). (14-5-2018)

Vredesconferentie Syrië
Marjolein Wijninckx was aanwezig bij de tweede grote Brussel-conferentie over Syrië. In Bureau Buitenland reageert zij op de eerste dag (24-4-2018) en de tegenvallende resultaten van de conferentie. (26-4-2018)

Conflict en milieu
Wim Zwijnenburg wordt in Spraakmakers (NPO radio1) geïnterviewd over de schade aan de leefomgeving van mensen als gevolg van conflicten. ('gehele uitzending' vanaf minuut 1:21:20) (13/4/2018)

Soedan
In Bureau Buitenland vertelt Nico Plooijer meer over het vrijlaten van politieke gevangenen in Soedan. (10-4-2018)

Killer robots
Frank Slijper 
gaat in De Nieuws BV in debat met Rob van den Hoven van Genderen over de ontwikkelingen rond deze wapens. (10-4-2018)

Verkiezingen Colombia
Maurice van Beers spreekt bij BNR Nieuwsradio over de geruchten over het wel of niet meedoen van de FARC aan de verkiezingen in Colombia. (8-3-2018)

Zuid-Soedan
Kathelijne Schenkel bij Bureau Buitenland over de dreigende hongersnood in Zuid-Soedan. Bijna twee derde van de bevolking van het door burgeroorlog geteisterde land heeft dringend voedselhulp nodig. (26-2-2018)

Syrië: Oost-Ghouta
Algemeen directeur Jan Gruiters op NTR: De Nieuwe Maan over Oost-Ghouta. Dit laatste opstandige gebied bij de hoofdstad Damascus wil president Assad snel heroveren. In februari 2018 zijn er zeker honderd doden gevallen. (25-2-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg en correspondent Michiel Driebergen maakten voor Bureau Buitenland een reportage over de 'toxische tijdbom' in de Donbas. (8-2-2018)

Kernwapens
Beatrice Fihn (ICAN) geeft in Nieuwsuur commentaar op het nieuwe nucleaire strategie van de VS. (5-2-2018)

Congo
In VPRO's Bureau Buitenland sprak presentator Chris Kijne met Marianne Moor over de film Das Kongo Tribunal; over een fictief gerechtshof, met échte hoofdrolspelers uit de bloedige burgeroorlog die het land al twintig jaar teistert. (24-1-2018)

Verhaal van een Vluchteling
In Koffietijd een item over het educatieve project Verhaal van een Vluchteling. (22-01-2018)

Veroordeling Ratko Mladic
In Radio EenVandaag en op Deutsche Welle geeft Dion van den Berg commentaar op de veroordeling tot levenslang van Ratko Mladic door het Joegoslaviëtribunaal (22-11-2017).

Naar aanleiding van de zelfdoding van Slobodan Praljak in het Joegoslaviëtribunaal sprak Dion van den Berg in Met Het Oog Op Morgen (29-11-2017).

Killer robots
De VN was in Genève bijeen voor de eerste formele besprekingen over killer robots, PAX was er ook bij. Frank Slijper werd door het Radio1 Journaal geïnterviewd over de gevaren van autonome wapensystemen. (14-11-2017)

Colombia
Het vredesakkoord in Colombia hangt aan een zijden draad. Joris van de Sandt spreekt in Bureau Buitenland over de problemen bij de uitvoering van het vredesakkoord. (10-11-2017)

Nobelprijs voor de Vrede
De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. PAX is drijvende kracht achter ICAN en lid van het internationale bestuur. PAX directeur Jan Gruiters werd geïnterviewd door BNR Nieuwsradio en het NOS Journaal (vanaf minuut 15.17).
Ook de schrijvende pers besteedde ruime aandacht aan dit fantastische nieuws: Nobelprijs voor Vrede is voor flink deel Nederlands (AD, 6/10/2017), Vredesorganisatie Pax: 'Met deze Nobelprijs voor ICAN mist Nederland de boot' (Volkskrant, 6/10/2017), Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan organisatie tegen kernwapens (NU, 6/10/2017), Nobelprijs voor anti-kernwapen-ngo (NRC, 6/10/2017), Nobelprijs voor de Vrede naar organisatie voor nucleaire ontwapening ICAN (NOS, 6/10/2017), Anti-kernwapengroep wint Nobelprijs voor de Vrede (BN De Stem, 6/10/2017), Organisatie tegen nucleaire wapens krijgt Nobelprijs voor de vrede (Trouw, 6/10/2017)

Vredesweek
Winnaar van een PAX Duif actrice Sanne Vogel vertelt op AT5 over haar inititief om vluchtelingen in huis te nemen. In Hart van Nederland (vanaf minuut 11.28) komt Tjerk Ridder, ook winnaar van een PAX Duif, aan het woord die met zijn ezel een 'pelgrimage' maakte van Parijs naar Utrecht. Op NPO Radio 5 vertelt een van de Schilderswijk Moeders over de hun maatschappelijke inititiatief en over het winnen van een PAX Duif.

Ontwerper en kunstenaar Bas Kosters vertelt in 5 Uur Live (RTL) over de Peace Pakken Parade en het culturele nachtfestival Manifeest.

In Thank God it's Sunday (EO) vertelt PAX directeur Jan Gruiters over de 51ste Vredesweek.

Kernwapens
Op de Internationale dag tegen kernproeven sprak PAX campaigner Selma van Oostwaard in Dit is de nacht over de verontrustende situatie met Noord-Korea en de VS en over de noodzaak van nucleaire ontwapening. (29/8/2017)

Killer robots
Naar aanleiding van de oproep van roboticabedrijven aan de VN om killer robots te verbieden sprak Miriam Struyk, campagneleider Stop Killer Robots, over deze autonome wapens in Ask me Anything van Jurgen Raymann (BNR). (21/8/2017)
Lees ook op mo.be: Autonome wapensystemen: algoritmes van de dood (21/7/2017) en op fd.nl: Techbedrijven vragen VN om verbod op 'killer robots' (20/8/2017).

Verhaal van een vluchteling
Het scholenproject Verhaal van een vluchteling was onderwerp in de kennisquiz 'Eén tegen 100' (AvroTros). (11/8/2017) Kijk de uitzending terug via avrotros.nl.

Wereldwijde kernwapenverbod
Diverse media schreven over het internationale verdrag om kernwapens te verbieden: Heeft een anti-kernwapenverdrag zonder de nucleaire staten wel zin? (HP/De Tijd, 22/6/2017), Kernmachten moderniseren hun arsenaal (NRC, 6/7/2017), Alleen Nederland stemt tegen 'historisch' anti-kernwapenverdrag (AD, 7/7/2017).

Campagneleider nucleaire ontwapening Krista van Velzen schreef een opinieartikel in Trouw: 'Zet nucleaire ontwapening op de agenda bij de regeringsformatie' (6/7/2017)

Vredesproces in Colombia
De FARC leverde de allerlaatste wapens in. In Bureau Buitenland sprak Marianne Moor over de ontwapening van de rebellenbeweging en de voortgang van het vredesproces in Colombia. (26/6/2017)

Naar aanleiding van de ontvoering van de Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender heeft Marianne Moor de relatie tussen ontvoeringen en het vredesproces in Colombia geduid bij Gijs 2.0 op Radio 2 (20/6/2017, vanaf 14:00 minuten), Eenvandag, Jinek (20/6/2017 en 23/6/2017) en bij RTL Boulevard (21/6/2017). 

Migratie
Nico Plooijer gaat in Bureau Buitenland in debat met Jeroen Lenaers, Europarlementariër, over de Europese migratiedeals met Soedan. (14/6/2017)

Clustermunitie
Op BNR spreekt Michel Uiterwaal over de investeringen die banken, verzekeraars en pensioenfondsen doen in productie van clustermunitie. (23/5/2017)

Annemarieke Hollanders speekt over vrijheid in De Vermoeden Viering (EO radio)

Drones
In NRC Handelsblad betoogt Jessica Dorsey dat Den Haag nu duidelijk moet maken hoe nieuwe drones, die met raketten bewapend kunnen worden, burgerdoden kunnen vermijden: Wat wil Hennis echt met de Reaper-drone? (9-5-2017)

Kernwapens
In Start (NPO Radio 1) werd Maaike Beenes geïnterviewd over de onderhandelingen bij de VN in New York om kernwapens te verbieden. (22/4/2017)

Zuid-Soedan
In Bureau Buitenland (VPRO Radio 1) werd Ilse Wermink geïnterviewd over de verslechterende situatie in Zuid-Soedan. (20/4/2107)

Vluchtelingen
RTL Live maakte een reportage over het Verhaal van een vluchteling. (19/4/2017)

Wapenhandel
Frank Slijper
sprak in EenVandaag over de levering van oorlogsmaterieel aan de Verenigde Arabische Emiraten dat mogelijk kan worden gebruikt in de oorlog met Jemen: Dubbele moraal Nederland bij oorlog Jemen (29/3/2017)

Eerlijke verzekeringswijzer
Uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar PAX lid van is, blijkt dat zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland samen ruim 3,6 miljard euro investeren in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld die de afgelopen twee jaar militair materieel leverden aan Saoedi-Arabië. BNR en NOS Radio 1 Journaal spraken over het onderzoek met Cor Oudes. Ook het NOS Journaal (vanaf 1:58 min.) en RTL Nieuws (vanaf 3 min.) besteedden aandacht aan het onderzoek (2/3/2017). RTLZ, NRC, FD, NOS en Oneworld schreven nieuwsartikelen over het rappport van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Colombia
Marianne Moor was in VPRO's Bureau Buitenland in gesprek over de prille vrede in Colombia. (20/2/2017)

Verhaal van een vluchteling
PAX heeft op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij een cheque van 2.040.000 euro gekregen voor het project Verhaal van een vluchteling. PAX directeur Freek Landmeter en docente Ingeborg Krook waren in Koffietijd (RTL) te gast om uit te leggen wat dit bijzondere project inhoudt. (13/2/2017)

Jongerenmagazine 7Days schreef een reportage over het Verhaal van een vluchteling: Een vluchteling voor de klas (10/2/2017)

Srebrenica
NOS en NPO Radio 1 besteedden aandacht aan de opening van de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' in het Potocari Memorial Centre: De onmogelijke tentoonstelling over Srebrenica komt er nu echt (NOS, 7/2/2017), 'Zonder Nederlandse blauwhelmen waren er waarschijnlijk meer mensen in Srebrenica vermoord' (NPO Radio 1, 8/2/2017), 'Herdenkingsmuseum Srebrenica opent morgen' (NPO Radio 1, 8/2/2017),  'Srebrenica-museum verzoent, maar het verhaal is nog niet af' (NOS, 9/2/2017).

Killer robots
Miriam Struyk
is door De Groene Amsterdammer geïnterviewd over killer robots: Dood door een drone (17/1/2017)

In Dit is de Dag spreekt Frank Slijper over de beslissing die de VN later die dag zal nemen over het gebruik van killer robots. (16/12/2016)

In de serie 'Experts to Watch' op newsdeeply.com wordt Alexandra Hiniker, PAX medewerker in New York, geportretteerd. (17/1/2017)