paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/over-ons/pax-in-de-media

PAX in de media

Drones

Na de aanval op de Saoedische olie-installaties gaf Wim Zwijnenburg in de Volkskrant (15-9-2019), Al Jazeera (14-9-2019, video) en de The New York Times (14-9-2019) uitleg over de drones van de Houthi-rebellen in Jemen.

Begin september werd Wim Zwijnenburg ook geïnterviewd door Al Jazeera over het escalerende gebruik van bewapende drones in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: How are drones shaping the future of war? (3-9-2019)

Killer Robots

Uit onderzoek van PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Het onderzoeksrapportrapport Don't be Evil?, dat op 20 augustus bij de Verenigde Naties in Genève werd gepresenteerd, maakt deel uit van een al jaren lopende campagne van PAX voor een verbod op dodelijke autonome wapens.

Projectleider autonome wapens Daan Kayser wordt geciteerd in Time Magazine: "Killer robots don’t exist yet, but what we see is a trend towards increasing autonomy." (13-9-2019)

In Tech Update van BNR is projectleider Wapenhandel Frank Slijper aan het woord: 'Onze zorg is dat wapensystemen steeds meer autonoom worden. Wij vinden dat de mens bij beslissingen over leven en dood altijd een rol moet blijven spelen.' (19-8-2019). Daan Kayser licht in De Nieuws BV (NPO Radio 1) de zorgen van PAX toe aan de hand van voorbeelden. (19-8-2019).

In Met het oog op morgen is Frank Slijper in gesprek met presentator Chris Kijne en techjournalist Christel Don over de sleutelrol van techbedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. (19-8-2019)

Daan Kayser vertelt bij EenVandaag over de betrokkenheid van techbedrijven bij de ontwikkeling zelfstandig opererende 'killer robots'. (19-8-2019)

NRC schreef naar aanleiding van de publicatie van het rapport uitvoerig over de betrokkenheid van tech bedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens:Techbedrijf investeert in moordrobot (19-8-2019),
Techbedrijven investeren in dodelijke, autonome wapens (19-8-2019) en het commentaar op de opiniepagina van NRC: Autonome wapens moeten sciencefiction blijven. (20-8-2019)

Srebrenica

Dion van den Berg gaf zijn mening over de uitspraak inzake de aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat. Radio 1 Spraakmakers.(19/7/2019) 

DR Congo

Marianne Moor was te gast bij Bureau Buitenland om over ebola en de toestand in het land te praten. (18/7/2019)

Soedan

Soedan-deskundige Jelena Sporin vertelt bij het NOS Radio 1 Journaal over het miljoenencontract dat de Canadese lobbyfirma Dickens and Madson afsloot met het Soedanese militaire regime en waarschuwt dat dit de crisis in Soedan mogelijk kan verergeren. Het contract is aan Sudanese kant ondertekend door generaal Hemedti, die in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de Canadese regering onderzoekt of dit contract niet in strijd is met de wet. (vanaf 6.49 uur) (3/7/2019)

In Spraakmakers (NPO Radio 1) vertelt Jelena Sporin over de situatie in Soedan die verder escaleert. Terwijl het land nog steeds van internet is afgesloten, gaan de onderhandelingen tussen oppositie en het militaire regime door. Ook Ethiopië mengt zich in het conflict. Sporin ziet het als een 'poging voor de bühne'. (20/6/2019)

Kunnen nieuwe onderhandelingen tussen oppositie en militaire raad een einde maken aan de onrust waarin Soedan verkeert sinds de val van president Omar al-Bashir? Jelena Sporin over de laatste ontwikkelingen in Soedan in Bureau Buitenland (NPO Radio 1).  (13/6/2019)

Soedanese veiligheidstroepen (RSF) openden begin juni het vuur op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Jelena Sporin analyseert in Bureau Buitenland de situatie in Soedan? (3/6/2019)

Syrië

Collega Wim Zwijnenburg vertelt op de Amerikaanse publieke radio over het verbranden van de oogst als oorlogswapen in Syrië. (26/6/2019)

In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.

4 en 5 mei

Een interview met Cinta Depondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne, bij de EO Live: Is wereldvrede een utopie? (4/5/2019)
Jan-Jaap van Oosterzee is te gast bij Zin in Weekend! (EO) op NPO Radio 5 om te vertellen over de betekenis van vrede en vrijheid. (vanaf minuut 31.10) (5/5/2019)

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World's Best News: De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld. (4/5/2019)

Soedan
PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren." (15/4/2019)

Syrië
Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

Colombia
Sander Otten vertelt in 5 uur live (RTL 4) over het project Waarheid en Gerechtigheid in Colombia, waarmee PAX oorlogsslachtoffers in Colombia helpt bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het voorleggen van zaken bij de Waarheidscommissie en het Vredestribunaal. (27/3/2019)

Killer robots
In TNO Insights een gesprek over killer robots met Miriam Struyk, directeur programma’s bij PAX en Henk Geveke, algemeen directeur van de TNO unit Defensie & Veiligheid. (25/3/2019)

Eerlijk Pensioenlabel
Projectleider Cor Oudes van PAX vertelt bij RTL Nieuws over het Eerlijk Pensioenlabel waarmee PAX en vier andere maatschappelijke organisaties het beleggingsbeleid van de 10 grote pensioenfondsen langs de meetlat leggen. (14/3/2019)

Conflict India en Pakistan
India bombardeerde eind februari terroristische opleidingskampen in buurland Pakistan, dat op zijn beurt liet weten gepast te zullen reageren. Twee landen in conflict, die beide beschikken over nucleaire wapens. In OVT (VPRO) vertelt Frank Slijper, projectleider Wapenhandel, hoe een zekere Abdul Kader Khan in de jaren '70 bij de Ultracentrifugefabriek in Almelo ging werken en met een koffertje kennis spoorloos verdween naar Pakistan. Een paar jaar later beschikte het land over een atoombom. (3/3/2019)

Kernwapens
President Trump schort op zaterdag 2 februari een belangrijk kernwapenverdrag op. Een verdrag waar de vredesbeweging hard voor gestreden heeft. Twee dagen eerder gaf de AIV een advies aan de Nederlandse regering over kernwapens. Jan Gruiters bij RTL nieuws over het INF-verdrag en de grootste demonstraties tegen kernwapens ooit. (1-2-019) 

Maaike Beenes was op de Community Radio in Australië te horen (13/7/2019) en ging in gesprek met voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke over het voorkomen van een nieuwe wapenwedloop bij EO Dit is de Dag (8-2-2019) en met voormalig Minister van Vrede en presentator Jörgen Raymann. You can ask her anything about kernwapens. (31-1-2019)

Verhaal van een vluchteling
Dorien Jansen
en Ammar Al Khatib vertellen tijdens 5 uur Live over het project Verhaal van een vluchteling, dat nu 5000 scholieren heeft bereikt (15-01-2019). 

DR Congo
Marianne Moor praat in Bureau Buitenland (VPRO) over de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo. (20-12-2018)

Verhaal van een vluchteling
In De Correspondent een interview met Omar een van de sprekers van het Verhaal van een vluchteling. (18-12-2018)

Clustermunitie
Op RTV Drenthe spreekt Michel Uiterwaal over de Zuid-Koreaanse zonnepanelenproducent Hanwha, die ook clusterbommen maakt. (29-11-2018)

Syrië
Op vrijdag 23 november werd de Syrische journalist en mensenrechtenactivist Raed Fares vermoord. Hij was de oprichter van een radiostation in de stad Kafranbel in het noordwesten van het land. Marjolein Wijninckx praat over Raed Fares in Met het Oog Op Morgen (NOS) (27-11-2018) en in Nieuws en Co (om 18.22 uur) (23 november 2018).

Serious Game
NieuwWij wijdt op 5 november een artikel aan de lancering van de Serious Game van het project Verhaal van een vluchteling.

Kernwapens
Wat is de kans op een kernwapenexplosie in Nederland en kan je daarop voorbereid zijn? In radioprogramma Dit is de Nacht vertelt collega Maaike Beenes hier meer over (30-10-2018).

PAX Duif
Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, werd de PAX Duif uitgereikt aan tien vredeshelden. Luister naar Claudia de Breij over de PAX Duif op NPO Radio 5, Sinan Can op BNNVARA, en Mo & Moos bij AmsterdamFM.

Vredesweek
Wat gebeurt er allemaal in de Vredesweek en waarom is het zo belangrijk? Luister naar Madelon Grant in het radioprogramma Zin in Weekend (KRO NCRV) en Jan Jaap van Oosterzee in Het Vermoeden (EO).

Meer Vredesweek in de media op vredesweek.nl.

Colombia
Joris van de Sandt aan het woord in Bureau Buitenland (VPRO) over de Colombiaanse overheid die dertien voormalige directeuren van Chiquita vervolgt vanwege het financieren van rechtse doodseskaders. (3-9-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg maakte een reis door de Oost-Oekraïense provincie Donbas. In het Reformatorisch Dagblad verscheen een interview met hem (28-6-2018).

Zuid-Soedan
Nico Plooijer sprak bij Bureau Buitenland (VPRO, Radio 1) over de ontmoeting van de twee Zuid-Soedanese rivalen, rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de mogelijkheid van nieuwe vredesonderhandelingen. (19-6-2018)

Verkiezingen Colombia
In Colombia worden presidentsverkiezingen gehouden. Maurice van Beers vertelt meer over de verkiezingen en het vredesproces in Bureau Buitenland (14-06-2018).  

Verhuizing ambassade VS naar Jeruzalem
De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is een breuk met decennialang beleid. Dit besluit van Trump ligt extreem gevoelig in de gefragmenteerde stad die zowel door Israël als de Palestijnen als hoofdstad wordt gezien. Pieter Dronkers is net terug uit Jeruzalem en schetst de staat van een verdeelde stad bij Bureau Buitenland (VPRO) (11-5-2018), Met het Oog Op Morgen (NPO Radio 1) (14-5-2018) en via de podcast van nu.nl (vanaf minuut 2:28). (14-5-2018)

Vredesconferentie Syrië
Marjolein Wijninckx was aanwezig bij de tweede grote Brussel-conferentie over Syrië. In Bureau Buitenland reageert zij op de eerste dag (24-4-2018) en de tegenvallende resultaten van de conferentie. (26-4-2018)

Conflict en milieu
Wim Zwijnenburg wordt in Spraakmakers (NPO radio1) geïnterviewd over de schade aan de leefomgeving van mensen als gevolg van conflicten. ('gehele uitzending' vanaf minuut 1:21:20) (13/4/2018)

Soedan
In Bureau Buitenland vertelt Nico Plooijer meer over het vrijlaten van politieke gevangenen in Soedan. (10-4-2018)

Killer robots
Frank Slijper 
gaat in De Nieuws BV in debat met Rob van den Hoven van Genderen over de ontwikkelingen rond deze wapens. (10-4-2018)

Verkiezingen Colombia
Maurice van Beers spreekt bij BNR Nieuwsradio over de geruchten over het wel of niet meedoen van de FARC aan de verkiezingen in Colombia. (8-3-2018)

Zuid-Soedan
Kathelijne Schenkel bij Bureau Buitenland over de dreigende hongersnood in Zuid-Soedan. Bijna twee derde van de bevolking van het door burgeroorlog geteisterde land heeft dringend voedselhulp nodig. (26-2-2018)

Syrië: Oost-Ghouta
Algemeen directeur Jan Gruiters op NTR: De Nieuwe Maan over Oost-Ghouta. Dit laatste opstandige gebied bij de hoofdstad Damascus wil president Assad snel heroveren. In februari 2018 zijn er zeker honderd doden gevallen. (25-2-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg en correspondent Michiel Driebergen maakten voor Bureau Buitenland een reportage over de 'toxische tijdbom' in de Donbas. (8-2-2018)

Kernwapens
Beatrice Fihn (ICAN) geeft in Nieuwsuur commentaar op het nieuwe nucleaire strategie van de VS. (5-2-2018)

Congo
In VPRO's Bureau Buitenland sprak presentator Chris Kijne met Marianne Moor over de film Das Kongo Tribunal; over een fictief gerechtshof, met échte hoofdrolspelers uit de bloedige burgeroorlog die het land al twintig jaar teistert. (24-1-2018)

Verhaal van een Vluchteling
In Koffietijd een item over het educatieve project Verhaal van een Vluchteling. (22-01-2018)