paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/over-ons/partners-en-donoren/lessen-in-vrede

Lessen in Vrede

De jongste generatie in Syrië kent alleen oorlog. Kinderen zijn getraumatiseerd en weten niet meer wat vrede is. Scholen zijn kapotgebombardeerd en ouders durven hun kinderen niet naar school te sturen uit angst voor het aanhoudende geweld. Op veel scholen worden kinderen geïndoctrineerd, de leerkrachten prediken haat.

Zelfs als er bommen vallen willen de kinderen van Aleppo graag naar school, want school is hun houvast. Samen met de Syrische partner Kesh Malek biedt PAX de kinderen een alternatief: scholen waar álle kinderen welkom zijn en gerespecteerd worden, ongeacht ras, religie of geslacht. Dat is in de verdeelde samenleving die zo getekend is door oorlog en haat, een hele bijzondere prestatie. Met steun van de deelnemers van de Postcode Loterij krijgen kinderen deze lessen in vrede.

Schaakmat
PAX werkt in Syrië samen met de organisatie Kesh Malek. Dit betekent ‘schaakmat’. Het verwijst naar de start van de organisatie: opgericht door activisten die de Syrische revolutie van 2011 wilden aangrijpen een nieuwe samenleving op te bouwen, gebaseerd op vrijheid, waardigheid en democratie.

De groep begon al in 2011 met het opzetten van de eerste scholen. Door de oorlog lag het onderwijssysteem op zijn gat. Dat gaf de groep de kans om scholen op te zetten volgens hun onderwijsideaal: democratisch en inclusief. In 2016 waren er in Aleppo 7 scholen met 3000 leerlingen. Ondanks de oorlog waren de scholen zo goed en zo kwaad als het ging open. Een school werd gebombardeerd, gelukkig op een moment dat er geen leerlingen in de school waren.

Door de val van Aleppo moesten de scholen noodgedwongen sluiten. Maar Kesh Malek gaf niet op en zocht door naar een plek om hun scholen te kunnen openen.

In Atareb, in de buurt van Aleppo, gaan nu 1600 leerlingen van 6 tot 12 jaar naar school. Daarnaast is er een programma om nog eens 250 leerlingen bij te scholen zodat ze binnenkort weer op hun eigen niveau op school kunnen instromen. Op school krijgen ze de kennis, vaardigheden en inzichten om tolerante, actieve en vrije burgers te worden.

Voorbeeld voor anderen
De scholen van lessen in Vrede zijn inmiddels een voorbeeld geworden voor andere scholen in Syrië. Het zijn modelscholen die tot inspiratie en voorbeeld zijn voor anderen. Ze bewijzen dat het echt mogelijk is: een school waar de kinderen centraal staan, waar kinderen niet worden geïndoctrineerd, maar worden begeleid in het worden van zelfstandige en verantwoordelijke mensen. Zo laten ze nog steeds zien dat een ander Syrië mogelijk is, zelfs in tijden van oorlog.

De toekomst is onzeker. Mensen in Syrië leven al heel lang met het idee dat elke dag de laatste kan zijn. Zolang het mogelijk is zullen de activisten van Kesh Malek doorgaan met Lessen in Vrede omdat kinderen recht hebben op hun toekomst.

Meer weten?