paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/zuid-soedanese-bisschop-wint-four-freedoms-award

Newsroom

 • 15-05-2018

  Bisschop Paride Taban, partner van PAX, ontvangt morgen, woensdag 16 mei 2018 de prestigieuze Four Freedoms Award voor de ‘Freedom of Worship’. Taban ontvangt deze onderscheiding voor zijn jarenlange uitzonderlijke inzet voor vrede in het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan.

  De Roosevelt Four Freedoms Award is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor de fundamentele mensenrechten en werd eerder al uitgereikt aan onder andere Nelson Mandela, Bisschop Tutu, Malala Yousafzai en de Dalai Lama. De andere laureaten van 2018 zijn: Urmila Chaudhary, Emmanuel de Merode, Eröl Önderoglu en Christiana Figueres namens het Parijse Klimaatakkoord.

  Taban is een belangrijke baken van hoop voor veel mensen in Zuid-Soedan. Er zijn niet veel mensen die met alle betrokkenen in het conflict contact hebben en ze tot verantwoording roepen zoals hij doet. Zowel met regeringsleiders als met gewapende groepen praat hij over de weg naar vrede. Al voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan was Taban als bisschop actief voor vrede tussen Zuid-Soedan en Soedan. Hij werd tijdelijk gevangen gezet door het Sudan People’s Liberation Army (toen nog een leger van vrijheidsstrijders).

  Na zijn pensioen richtte hij met steun van PAX in 2005 Kuron Peace Village op in Oost-Equatoria. Hier, op enige afstand van de onlusten, krijgen jongeren en leiders van gemeenschappen vaardigheden in conflicttransformatie en -resolutie, leren ze vreedzaam samen te leven (in het dorp wonen en werken verschillende etnische groeperingen samen) en krijgen les op de Vredesacademie. Ze kunnen zo bij terugkomst in hun gemeenschappen een beter tegenwicht bieden aan het conflict, dat al jaren duurt. PAX werkte mee aan de oprichting van het vredesdorp, adviseert het team en vredeswerk in Kuron en helpt bijvoorbeeld met het versterken van lokale vredescomités. 

  Toen Zuid-Soedan met overgrote meerderheid van stemmen in 2011 onafhankelijk werd, was de mogelijkheid van langdurige vrede in het land zeer beperkt vanwege onderlinge spanningen en uitsluiting van groepen in het Vredesakkoord. Salva Kiir werd president van Zuid-Soedan en ontsloeg zijn kabinet en vicepresident Riek Machar. Dit was het startpunt voor wijdverbreide gevechten  tussen de grootste bevolkingsgroepen in Zuid-Soedan: de Dinka (Kiir) en de Nuer (Machar). Inmiddels is het conflict verder gefragmenteerd met veel nieuwe strijdende partijen en een groter aantal conflicten. Een groot deel van de bevolking is gevlucht, land wordt onvoldoende bewerkt, er heerst honger en wetteloosheid en de hulpbronnen zijn schaars. Het is daarom cruciaal dat de provincies en plekken zoals het Vredesdorp Kuron gekoesterd worden en verder uitbreiden naar andere gebieden.

  Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan bijzondere mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. In de even jaren in Middelburg door de Roosevelt Foundation, in de oneven jaren in New York door de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute. De Roosevelt Foundation en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven.