paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/wapenhandel-met-de-verenigde-arabische-emiraten-voedt-oorlogen

Newsroom

 • 11-09-2017

  De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) spelen een grote rol in de vergeten oorlog in Jemen en schenden stelselmatig internationale wapenembargo’s. Wapenexport naar deze Golfstaat moet dan ook onmiddellijk worden gestaakt, concludeert vredesorganisatie PAX in een nieuw onderzoek. Dat geldt ook voor marinegoederen die Nederland aan de Emiraten verkoopt.

  Frank Slijper, onderzoeker van PAX: “Wapens die geleverd worden aan de VAE blijven niet in dat land, maar  worden gebruikt in de oorlogen in Jemen en Libië waar tienduizenden burgers zijn gedood. Wie wapens levert aan de VAE, draagt daarmee bij aan conflicten en mensenrechtenschendingen.”
  De kleine Golfstaat is uitgegroeid tot de derde grootste wapenimporteur ter wereld. De meeste wapens haalt het land uit de VS, gevolgd door Frankrijk, Rusland, Italië en Zweden. De rol van de Emiraten in de oorlog in Jemen is zeker zo groot als die van Saoedi-Arabië, waar doorgaans de meeste aandacht naar uitgaat. De Emiraten blokkeren de belangrijkste haven in het noorden van het land, doen mee aan luchtaanvallen en vechten op de grond. Ook zijn ze betrokken bij geheime gevangenissen in Jemen waar gemarteld wordt. De oorlog in Jemen heeft volgens de meest voorzichtige schattingen al meer dan tienduizend levens gekost; minstens drie miljoen mensen zijn op de vlucht.  

  Wapenembargo’s
  Het onderzoek van PAX laat daarnaast zien dat de Emiraten stelselmatig VN-wapenembargo’s schendt in onder meer Libië, Eritrea en Somalië. Het land stuurde speciale troepen naar Libië om rebellen te trainen, nam deel aan bombardementen en exporteerde recent nog wapens en ander militair materieel naar een van de strijdende partijen in het door burgeroorlog verscheurde land.

  Nederland
  Het Nederlandse wapenexportbeleid verbiedt in principe levering van militaire goederen aan de Emiraten. Voor marine-gerelateerde exporten wordt echter een uitzondering gemaakt – ten onrechte, stelt PAX. Frank Slijper: “De marine van de VAE is niet alleen actief betrokken bij de marineblokkade van Jemen, maar voert ook vanaf zee oorlog in Jemen. Hoe kan de regering dan nog volhouden dat leveringen aan de VAE verantwoord zijn?” Dinsdag 12 september debatteert de Tweede Kamer over het wapenexportbeleid.
  PAX roept landen op om wapenleveranties aan de VAE te stoppen. De VN zou daarnaast de handhaving van wapenembargo’s moeten versterken.