paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/vredesmanifestatie-voor-solidariteit-en-vrijheid

Newsroom

 • 25-03-2016

  Als antwoord op de aanslagen in Brussel, en vorige week in Istanbul, riepen ruim twintig moslimorganisaties, de vredesorganisatie PAX, het  Humanistisch Verbond en andere levensbeschouwelijke organisaties op om op Goede Vrijdag naar een ingetogen vredesmanifestatie te komen op De Dam.

  Burgemeester Van der Laan leidde de minuut stilte in. Initiatiefnemer en woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland Saïd Bouharrou riep op om ons niet tegen elkaar op te laten zetten, dan geef je de terroristen gelijk.

  Bouharrou is een goede bekende van PAX. Vorig jaar riep de vredesorganisatie hem in de Vredesweek uit tot bruggenbouwer van vrede, omdat hij in Nijmegen de interreligieuze dialoog zo voortvarend voert. Binnen twee dagen lukte het nu om Turkse, Marokkaanse moskeeën en maatschappelijke organisaties samen te brengen met het Humanistisch Verbond en het Centraal Joods Overleg Nederland.

  Algemeen directeur van PAX haalde in zijn toespraak twee vooraanstaande kerkleiders aan, Bisschop Gerard de Korte (RKK) en Karin van den Broeke (PKN). “Zij vroegen mij jullie vandaag op te roepen “om ons niet te laten meeslepen door angst of boosheid. Christenen, joden, moslims en alle andere mensen van goede wil moeten elkaar niet loslaten maar solidair zijn. Juist nu.” Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch Verbond, zei: "We hebben verschillende opvattingen, en we zijn het soms hartgrondig oneens. Maar een ding kan ons bij elkaar houden: samen te staan voor ieders vrijheid."

  PAX wees voorts op het verband met de oorlog in Syrië. “Als vredesbeweging kunnen wij de aanslagen in Brussel niet los zien van de oorlog in Syrië. Terreur is een wraakmachine die (ook) wordt gevoed door oorlog en onrecht in het Midden-Oosten. Brussel is een krachtige aansporing om een einde te maken aan de alles vernietigende oorlog in Syrië.”

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl