paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/verzekeraars-steken-miljarden-in-bedrijven-die-wapens-leveren-aan-saoedi-arabie

Newsroom

 • 02-03-2017

  Zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland investeren samen ruim 3,6 miljard euro in de  vijf grootste wapenproducenten ter wereld die de afgelopen twee jaar militair materieel leverden aan Saoedi-Arabië.  Dit land is zeer actief betrokken bij de burgeroorlog in buurland Jemen. De grootste investeerders zijn Legal & General en Allianz (AllSecur), met respectievelijk 1,5 en 1,2 miljard euro in onder meer Lockheed Martin en BAE Systems. Ook Aegon, APG (Loyalis), Generali en NN Group (Nationale Nederlanden) investeren in een of meerdere van de vijf wapenbedrijven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

  "Saoedi-Arabië is al twee jaar betrokken bij de bloedige burgeroorlog in Jemen die al meer dan tienduizend levens heeft gekost. De VN en mensenrechtenorganisaties hebben meerdere malen de noodklok geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saoedische leger. Desondanks steken verzekeraars nog steeds miljarden in bedrijven die onder meer bommen en gevechtsvliegtuigen leveren aan dit land. Dit moet stoppen", aldus Cor Oudes van vredesorganisatie PAX, namens de Eerlijke Verzekeringswijzer.

  Gevechtsvliegtuigen, bommen en raketten
  In 2015 bracht onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer aan het licht dat verzekeraars miljarden investeerden in bedrijven die wapens leverden aan landen die vanwege onder meer hun mensenrechtensituatie controversieel zijn, zoals Bahrein, Nigeria en Saoedi-Arabië. Met het voortduren van de oorlog in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië daarbij, is het belangrijker dan ooit om niet meer te investeren in wapenfabrikanten die aan dit land leveren.

  Legal & General investeert het meest; Delta Lloyd niet meer
  Het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer richt zich specifiek op investeringen in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld die leveren aan Saoedi-Arabië: BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, General Dynamics en Raytheon. Zij leveren onder meer gevechtshelikopters en -vliegtuigen, bommen en raketten, wapensystemen die door Saoedi-Arabië worden ingezet in de oorlog in Jemen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral Legal & General (1,5 miljard), Allianz (1,2 miljard), APG (460 miljoen) en Aegon (406 miljoen), maar ook NN Group (22 miljoen) en Generali (2 miljoen) gewoon doorgaan met investeren in deze bedrijven via aandelen en obligaties.

  Achmea, ASR, Vivat Verzekeringen en Delta Lloyd investeren niet in deze bedrijven. De enige verzekeraar met sterk investeringsbeleid op wapenhandel is ASR.

  De Eerlijke Verzekeringswijzer roept de verzekeraars op om niet langer te investeren in wapenfabrikanten die militair materieel leveren aan Saoedi-Arabië en om op korte termijn beleid op te stellen waarmee dergelijke investeringen worden voorkomen.

  Over de Eerlijke Verzekeringswijzer
  De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Het financieel onderzoek is uitgevoerd door Profundo.

  Op www.eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer kunnen consumenten tien verzekeraars vergelijken op de scores voor hun beleid op 21 maatschappelijke onderwerpen, waaronder wapens.