paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/stop-de-amerikaanse-steun-voor-oorlog-in-jemen

Newsroom

 • 13-03-2019

  De Amerikaanse Senaat moet een resolutie aannemen om  medeplichtigheid van de VS bij aanvallen op burgers uit te bannen. De militaire coalitie staat onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

  (Sana’a, Jemen, 13 maart 2019): Het in Jemen gevestigde Mwatana for Human Rights, het University Network for Human Rights uit de VS en PAX hebben de Amerikaanse Senaat dringend verzocht S.J.Res.7 aan te nemen, en zo een einde te maken aan de betrokkenheid van Amerikaanse strijdkrachten bij de militaire campagne tegen de Houthi's in Jemen, gevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De Senaat stemt vandaag over de resolutie.

  Naar schatting zijn in het vier jaar durende conflict in Jemen meer dan 50.000 mensen gedood en leeft de halve bevolking inmiddels op de rand van hongersnood. Volgens de mensenrechtenorganisaties heeft de VS de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voorzien van informatie, logistieke ondersteuning, hulp bij doelwitbepaling en training – en dit alles zonder toestemming van het congres, zoals door de grondwet van de VS wordt voorgeschreven. Vandaag heeft de Senaat de mogelijkheid om dit een halt toe te roepen.

  Ook constateerden de organisaties dat de VS wapens blijft verkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voor gebruik in Jemen, ondanks jaren van geloofwaardige rapportage over misstanden door de coalitie en in flagrante schending van Amerikaanse wetgeving inzake wapenhandel en het internationaal recht. Vorige week publiceerden Mwatana, het University Network en PAX 'Day of Judgement: The Role of the US and Europe in Civilian Death, Destruction, and Trauma in Yemen, een rapport van 128 pagina's dat het meest uitgebreide bewijs tot nu toe bevat van het gebruik door de coalitie van Amerikaanse wapens bij ogenschijnlijk onwettige aanvallen op burgers en civiele objecten.

  In het rapport documenteert Mwatana zevenentwintig ogenschijnlijk onwettige aanvallen door de coalitie tussen april 2015 en april 2018, waarbij ten minste 203 burgers omkwamen en minimaal 749 gewonden vielen. Bij vijfentwintig van deze aanvallen werden waarschijnlijk wapens gebruikt die in de Verenigde Staten werden geproduceerd.

  "Jemenieten kennen de VS door de wapens die hun levens verwoesten en de dood van hun familieleden veroorzaken. De VS heeft de Jemenieten geen onderwijs of technologie gebracht, maar wapentuig dat naar Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten werd geëxporteerd”, aldus Radhya al-Mutawakel, voorzitter van Mwatana for Human Rights

  "De Senaat moet S.J.Res.7 aannemen en de Amerikaanse strijdkrachten terugtrekken uit het conflict in Jemen – maar met het aannemen van de resolutie zijn we er nog niet. De VS moet ook stoppen met wapenleveranties aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en andere coalitielanden voor gebruik in Jemen”, aldus Ruhan Nagra, Executive Director van het University Network for Human Rights.

  Volgens de organisaties blijft het conflict een onaanvaardbare tol eisen van de burgers van Jemen. In 2018 documenteerde Mwatana 128 ogenschijnlijk onwettige luchtaanvallen door de coalitie, waarbij 418 burgers werden gedood, van wie 181 kinderen. Daarnaast vielen er 435 gewonden, waaronder 197 kinderen. Mwatana documenteerde ook aanhoudende schendingen door de gewapende Houthi-groep in 2018, waaronder het leggen van landmijnen, beschieten van burgers en willekeurig detineren van tientallen mensen.

  Partners/contactgegevens

  Mwatana for Human Rights (mwatana.org) is een onafhankelijke Jemenitische organisatie die strijdt voor mensenrechten door schendingen hiervan te documenteren, door juridische bijstand te verlenen aan slachtoffers, en door lobbyactiviteiten uit te voeren, voorlichting te geven en capaciteitsopbouw te bevorderen. Mwatana ontving in 2018 de Roger N. Baldwin Medal of Liberty en de Hrant Dink Award, als erkenning voor de moedige strijd voor mensenrechten en documentatie van de organisatie. Het werk van Mwatana met betrekking tot mensenrechtenkwesties in Jemen is genoemd in toonaangevende televisie- en radioprogramma's, in de pers en in online bronnen over de hele wereld.

  Het University Network for Human Rights (humanrightsnetwork.org) bevordert de betrokkenheid van studenten bij de praktijk van mensenrechten op scholen en universiteiten in de Verenigde Staten en wereldwijd. Ter ondersteuning van mensenrechten in binnen- en buitenland werkt het University Network samen met belangenorganisaties en gemeenschappen die te maken hebben met (de dreiging van) onrechtmatig gedrag van overheden, bedrijven of particulieren. Daarnaast traint de organisatie studenten in interdisciplinaire bescherming en bevordering van mensenrechten, en werkt zij samen met academici en mensenrechtenactivisten in andere delen van de wereld om de ontwikkeling van praktische, interdisciplinaire programma's voor mensenrechten te stimuleren.

  PAX werkt samen met betrokken burgers en partners aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede.