paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/pax-start-campagne-tegen-bloedkolen-in-amsterdam

Newsroom

 • 28-11-2016

  Maak Amsterdam bloedkolenvrij! Met deze boodschap trekt vredesorganisatie PAX de komende dagen de hoofdstad door. Doel is het Amsterdamse Nuon en andere energiebedrijven te laten stoppen met de inkoop van bloedkolen uit Colombia voor het opwekken van hun energie.

  Bloedkolen zijn steenkolen uit de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar waar paramilitairen tussen 1996 en 2006 minstens 3100 mensen hebben vermoord en 55.000 mensen van hun land hebben verdreven. De Nederlandse energiebedrijven E.ON, Engie, Essent en het Amsterdamse Nuon gebruiken kolen uit de Colombiaanse mijnen voor het opwekken van hun energie. Er is dus een link tussen bloedkolen en de stroom van veel Amsterdammers. PAX roept de energiebedrijven op te stoppen met de inkoop van bloedkolen totdat de Colombiaanse mijnbouwbedrijven zich inzetten voor erkenning en fatsoenlijke compensatie van de slachtoffers.
  Wouter Kolk, campagneleider bij PAX: "De energiebedrijven profiteren momenteel van goedkope kolen, ten koste van duizenden Colombiaanse gezinnen. Als fatsoenlijk energiebedrijf wil je daar toch niets mee te maken hebben? Wij roepen Amsterdammers dan ook op om massaal aan te geven dat zij af willen van bloedkolen."

  29 november: actie bij hoofdkantoor Nuon
  Online, via posters en met straatteams informeert PAX Amsterdammers de komende weken over de aanwezigheid van bloedkolen in de stad. De straatactie start op dinsdag 29 november om half 8 op station Bijlmer ArenA, voor het kantoor van Nuon. Medewerkers van Nuon wordt specifiek gevraagd zich binnen het bedrijf in te zetten voor de slachtoffers van bloedkolen. Vanaf 11 uur zijn de straatteams te vinden op de Dappermarkt, de Albert Cuypmarkt en in de Ten Katestraat. Vrijwilligers bellen daarnaast met Amsterdamse bedrijven en instellingen om hen te informeren over de link tussen stroom en bloedkolen. Op stopbloedkolen.nl kunnen Amsterdammers aangeven dat zij tegen bloedkolen zijn en ontvangen zij tips over wat zij zelf kunnen doen om de stad te bevrijden van bloedkolen.

  Schakel in bloedkolenketen
  Amsterdam is een centrale schakel in de bloedkolenketen. Veel van de Colombiaanse kolen worden overgeslagen in de Amsterdamse Haven of er wordt stroom van gemaakt in de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied. Die stroom komt vervolgens uit de stopcontacten in veel Amsterdamse huishoudens, bedrijven en instituten. Via een motie sprak de Amsterdamse gemeenteraad in het voorjaar van dit jaar al haar zorgen uit over de betrokkenheid van de haven bij bloedkolen.

  Geëxecuteerd
  PAX heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het geweld in Colombia. Zowel daders als getuigen hebben verklaard dat de mijnbouwbedrijven de paramilitairen steunden met geld en informatie. Tot op de dag van vandaag ontkennen de mijnbouwbedrijven echter elke betrokkenheid. Slachtoffers en hun nabestaanden wachten nog steeds op erkenning en compensatie.
  Het grove geweld is bovendien niet alleen maar iets uit het verleden. De afgelopen jaren zijn honderden mensen in het Colombiaanse mijnbouwgebied aangevallen en met de dood bedreigd. Veelal mensen die voor hun rechten opkomen en protesteren tegen de praktijken van de steenkoolmijnen. Eén van hen, Nestor Martinez, werd in september dit jaar voor de ogen van zijn familie geëxecuteerd. Wouter Kolk: "Mede namens mensen als Nestor en andere slachtoffers, die ons uitdrukkelijk hebben gevraagd om Nederlandse energiebedrijven bewust te maken van de duistere kant van Colombiaanse steenkool, voeren wij deze campagne."

Video's