paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/opvang-syrische-en-irakese-vluchtelingen-enorme-last-voor-de-regio

Newsroom

 • 15-06-2016

  Libanon, Syrië en Irak kampen met problemen om vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders op te vangen. Syrische vluchtelingen kunnen geen kant op in Libanon. In hun eigen land worden ze belegerd en uitgehongerd door hun eigen regering of door andere gewapende groepen. En mensen die voor oorlogsgeweld in Irak gevlucht zijn, durven nauwelijks terug te keren.

  Vredesorganisatie PAX brengt in de aanloop naar Wereldvluchtelingendag (20 juni) een aantal rapporten uit die meer inzicht geven in de problemen waar lokale, regionale en nationale overheden mee kampen. Ook doet de vredesorganisatie allerlei aanbevelingen aan de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Nederlandse diplomaten om hun invloed aan te wenden.

  PAX presenteert haar rapporten in diverse Europese hoofdsteden en New York en neemt in veel gevallen ook vertegenwoordigers van de Libanese, Syrische en Irakese partnerorganisaties mee naar die gesprekken met beleidsmakers en politici.

  Meer dan miljoen mensen belegerd in Syrië
  15 juni
  : Siege Watch 2nd quarterly report (Feb – May): zeer gedetailleerde rapportage van de 46 belegerde gebieden in Syrië waarin de situatie van meer dan 1 miljoen mensen wordt beschreven. Marjolein Wijninckx, Syrië programmaleider bij PAX: “Volgens ons rapport wonen 1,015,275 Syriërs in een belegerd gebied, de VN telt slechts 592,000 mensen. Pas wanneer de totale omvang van het probleem erkend wordt, dan kan er een passend antwoord worden geformuleerd.” De deadline die de International Syria Support Group op 1 juni had gesteld om toegang te krijgen tot alle belegerde gebieden, is inmiddels al overschreden.

  Op 21 juni is Hayma al-Yousfi van de Syrische organisatie Kesh Malek in Utrecht aanwezig van 9.00 – 12.30 uur. Zij kan toelichting geven met name op situatie in Aleppo.

  In de val in Libanon
  20 juni: Trapped in Lebanon: brengt in beeld hoe Libanese autoriteiten hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch herzien. Soms sturen ze hen zelfs terug de oorlog in. George Ghali van de Libanese mensenrechtenorganisatie ALEF: “Het strenge beleid van mijn overheid maakt dat inwoners van Libanon de Syrische vluchtelingen nu associëren met criminaliteit en met een veiligheidsprobleem. Niet de Syrische vluchtelingen, maar deze beeldvorming zijn een gevaar voor de stabiliteit en de sociale samenhang in ons land.”

  Jan Gruiters van PAX: “Libanon telt nu 1,5 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen. De afspraken die op de recente World Humanitarian Summit in Istanbul zijn gemaakt over hervestiging van vluchtelingen, moeten nagekomen worden.”

  Van 20 – 24 juni is George Ghali van ALEF in Nederland en België.

  Sinjar na de val van ISIS
  Juni: Sinjar after ISIS is een zeer up-to-date veldonderzoek in het gebied waar in augustus 2014 ISIS vooral de Yezidi inwoners doelwit waren. Inmiddels is het gebied terugveroverd op ISIS, maar er loeren nieuwe gevaren omdat zowel de Koerdische als de centraal Irakese autoriteiten over het gebied twisten. Wat zijn de voorwaarden waaronder vluchtelingen veilig kunnen terugkeren en hun leven weer kunnen oppakken?

  Van 20 – 24 juni is Zuhair Khalo Lazgeen van het PAX programma ‘Wij zijn allemaal burgers’ in Nederland. Zuhair is zelf Yezidi.

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl