paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/oproep-voor-vrede-brengt-tijdens-de-vredesweek-duizenden-op-de-been

Newsroom

 • 12-09-2016

  Eén landelijke actieweek voor vrede: de 'Vredesweek' met een bed-in à la John Lennon & Yoko Ono op het Leidseplein en honderden lokale vredesacties in heel Nederland. Dit jaar komen van 17 t/m 25 september duizenden Nederlanders in actie voor vrede.

  Een bijzondere editie dit jaar, want het is de vijftigste keer dat vredesbeweging PAX deze week houdt. "De Vredesweek is namelijk nog steeds hard nodig", zegt Freek Landmeter, directeur van PAX. "Deze vijftigste editie staat in een traditie van een halve eeuw bezinning en actie voor vrede, actie op actuele thema's en heeft als motto: 'Vrede verbindt'."
   
  Landmeter: "In de strijd tegen ISIS gaat de aandacht te veel uit naar een militaire oplossing. We moeten verder kijken dan dat. Daarom werkt PAX in Syrië en Irak aan het voorkomen van wraak. We ondersteunen mensen in Aleppo en elders in Syrië die 'lessen in vrede' geven aan kinderen, we zorgen ervoor dat de terugkeer van vluchtelingen niet gepaard gaat met een soort 'bijltjesdag' waarbij vermeende aanhangers van ISIS zonder vorm van proces geëxecuteerd worden. We pleiten bij overheden en bij gewapende groepen om geen etnische zuiveringen toe te passen." Morgen brengt PAX daarom ook een rapport uit over Syrië, zowel in New York als in Nederland, waarin de belegeringen van 40 gemeenschappen in Syrië gedetailleerd wordt beschreven.

  Vredeswandeling officiële opening
  "Oorlog en vrede klinkt voor veel mensen groot en ver weg, maar we hebben er wel allemaal een mening over. In sommige buurten in Nederland is het gebrek aan verbinding voelbaar. Veel Nederlanders willen hier iets aan doen. De Vredesweek is een oproep om samen in actie te komen."
  Dat kan onder andere door op 18 september mee te lopen met de Walk of Peace, de officiële landelijke opening van de Vredesweek. Een wandeling met veel symboliek en interreligieuze verbondenheid waarbij wandelaars de relatie met grote thema's van oorlog en vrede leggen. Veel lokale 'Ambassades van Vrede' organiseren dialoogbijeenkomsten met moslims. Syrische vluchtelingen treden veelvuldig als gastspreker op in scholen en kerken.

  Manifeest
  Op zaterdag 24 september vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg het culturele nachtfestival 'Manifeest' plaats: een 'manifest' met een feestelijke én inhoudelijke boodschap. Nachtburgemeester Mirik Milan heeft samen met PAX een interessant programma samengesteld. Met o.a. Tommy Wieringa en Kluun, een architect uit het Syrische Aleppo en veel andere artiesten. Verder is er een Peace Karaoke en draaien diverse DJ's. 's Middags is er - met een knipoog naar het verleden - een grote 'bed-in' op het Leidseplein.

  Voor meer informatie kun je kijken op www.vredesweek.nl

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl