paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/nooit-meer-terug-naar-homs

Newsroom

 • 21-02-2017

  "Dit is een duidelijke strategie om de bevolkingssamenstelling in Syrië ingrijpend te wijzigen." Dat is te lezen in het rapport 'No return to Homs, a case study on demographic engineering in Syria' dat vandaag in Washington gepresenteerd wordt. Vredesorganisatie PAX en The Syria Institute beschrijven gedetailleerd hoe de ontvolking en verwoesting van Syrische stad Homs een geplande oorlogsmisdaad was.

  Marjolein Wijninckx van PAX: "Het systematische karakter van de tactiek van omsingelen, uithongeren, doden en dan gedwongen verplaatsen leidt tot de kwalificatie misdaden tegen de menselijkheid. Na Homs volgde Aleppo en binnenkort staat hetzelfde lot Madaya en Douma te wachten."

  Delen van Homs werden jaren lang door het regeringsleger omsingeld. Net als de bevolking  van Oost-Aleppo moesten ze dagelijks schuilen voor de bombardementen. De gevechten werden steeds intenser en in 2014 werden de laatste burgers onder bescherming van de Verenigde Naties de stad uitgevoerd. Vervolgens toonden drone-opnames van de Russen hoe de stad nu weer helemaal in bezit was van de Syrische regering.

  Het rapport toont aan dat deze gedwongen verplaatsing van bevolkingsgroepen vooraf gepland was en een vorm van etnische zuivering is. Voornamelijk soennitische moslims mogen niet terugkeren naar Homs. 'Homs' blijkt onderdeel van een militaire strategie om de bevolking te belegeren, uit te hongeren, hun huizen te vernietigen en hen dan gedwongen te verplaatsen.

  In steden als Darayya, Madaya, Douma en natuurlijk Oost-Aleppo wordt al weer gesproken over wederopbouw. Het rapport stelt vragen bij die wederopbouw, want help je zo niet mee aan een bewuste etnische zuiveringspolitiek van de regering Assad en haar bondgenoten?

  Rami uit Zahraa (Homs) werd gepest door zijn alevitische buren: "When the revolution started, our neighbors started to treat us as enemies… I can't get in touch with those still there. Even my Alawite friends have turned against me saying I'm an unwanted terrorist."

  Ook in de wijk Haswieh van Homs vluchtten de inwoners. Zaher zegt: "People left from fear after the massacres[..] the buildings are dilapidated and have been looted so they lie vacant." De inwoners durven niet terug te komen, omdat over hen verteld is dat ze terroristen zouden zijn.

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl

Foto's