paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/het-drama-van-oost-ghouta

Newsroom

 • 27-06-2018

  De gruweldaden tegen burgers in Oost-Ghouta, het gebied dat in april dit jaar door de regeringstroepen van president Assad overwonnen werd, zijn mede mogelijk gemaakt door het falen van internationale gemeenschap. Dat is een van de conclusies van het tiende kwartaalrapport ‘Siege Watch’ dat vandaag door PAX is gepubliceerd.

  "Dit rampzalige einde van de belegering van Oost-Ghouta was zowel te voorspellen als te voorkomen, maar de internationale gemeenschap liet het afweten om burgers te beschermen", zegt Marjolein Wijninckx van PAX.

  Het rapport documenteert de flagrante minachting voor het internationale recht tijdens het slotoffensief van de Syrische regering tegen Oost-Ghouta. De Syrische regering en haar bondgenoten begingen  straffeloos massale oorlogsmisdaden tegen burgers in Oost-Ghouta.

  Onderdeel van een bredere strategie
  Het Siege Watch-rapport dat vandaag wordt gepubliceerd, beschrijft het laatste offensief tegen Oost-Ghouta, tussen februari en april dit jaar.

  De dood, vernietiging en verplaatsing van de bevolking waren geen neveneffecten van de gevechten tussen twee strijdende partijen; ze waren essentiële onderdelen van de militaire strategie van de Syrische regering. ‘Demografische engineering’ - grotendeels bereikt door systematische gedwongen verplaatsing van de bevolking en het creëren van obstakels voor terugkeer - wordt door de Syrische regering gezien als noodzakelijk om haar overleving op de lange termijn te versterken. De onlangs geratificeerde wet nr. 10 voorziet de Assad-regering van een juridische basis om het bezit van de ontheemden op grote schaal in beslag te nemen en ervoor te zorgen dat ze nooit meer terug kunnen keren. 

  De laatste aanval
  De slachtoffers van de belegering van Oost-Ghouta zijn getraumatiseerd en hebben een tekort aan hulp. Er werden naar schatting 1.700 mensen gedood, 5.000 gewond en 158.000 mensen raakten ontheemd. In ten minste acht vermoedelijk chemische aanvallen werden naar schatting 45 burgers gedood en bijna 700 mensen gewond. Meer dan 65.000 mensen werden gedwongen naar Idlib en Aleppo in het noorden van Syrië gestuurd. Na de overgave, toen de pro-regeringsmachten binnentrokken, kwamen er berichten over executies, gevangenname, bedreigingen en wijdverspreide plunderingen. Duizenden mannen uit Oost-Ghouta werden gedwongen om in het leger te gaan. Ongeveer 200.000 mensen bleven achter in Oost-Ghouta, ongeveer de helft van de geschatte bevolking van vóór het offensief, en slechts 18% van de vooroorlogse bevolking van het gebied.

  Het is nog niet voorbij
  PAX waarschuwt dat de Syrische regering haar campagne om mensen tot onderwerping te dwingen zal voortzetten, ook nadat de gevechten zijn geëindigd. Alle slachtoffers en overlevenden van de belegering in Oost-Ghouta hebben nog steeds internationale bescherming en ondersteuning nodig. De internationale gemeenschap en humanitaire organisaties die actief zijn in Syrië moeten daarom erkennen dat overgave niet betekent dat het conflict voorbij is. Daar zullen ze rekening mee moeten houden.

  Neem voor meer informatie of om een exemplaar van het rapport te ontvangen contact op met:

  • John Tyler, persvoorlichter 06 5790 1402
  • Helma Maas, persvoorlichter, 06 4898 1488 of
  • Marjolein Wijninckx, Wijninckx@paxforpeac.nl