paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/goedkopere-militaire-drones-bedreigen-afspraken-over-wapenexport

Newsroom

 • 23-08-2018

  “Hoe lang duurt het nog voor de eerste AK-47 (kalashnikov) versie van de drone op de markt komt?” Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX waarschuwt ervoor dat het steeds makkelijker wordt voor om gewapende drones in te zetten, met alle nieuwe veiligheidsvraagstukken van dien. Vandaag brengt PAX op de vierde conferentie van het VN Verdrag inzake Wapenhandel een rapport hier over uit.

  Het rapport Unmanned Ambitions, Security implications of growing proliferation in emerging military drone markets  beschrijft dat landen zoals Turkije, Iran en Oekraïne ook in militaire drone productie gaan. Ze leveren goedkopere onbemande vliegtuigen dan de Verenigde Staten, Israël en China. Deze landen domineren nu de markt, maar krijgen concurrentie van opkomende drone producenten. Lang niet alle nieuwe producerende landen zijn ondertekenaars van het VN Verdrag inzake Wapenhandel.

  Zwijnenburg: “Militaire drones spelen een grotere rol op het slagveld, en zijn berucht om hun inzet voor onwettelijke executies in geheime operaties. Steeds meer landen gaan nu militaire drones produceren en exporteren, en daarmee krijgen meer strijdkrachten toegang tot wapensystemen die door hun relatief lage kosten en lage risico’s omdat er geen bemanning in zit. Drones worden sneller ingezet en daardoor kunnen conflicten sneller escaleren. Een recent voorbeeld is de Iraanse drone die het Israëlisch luchtruim in vloog, wat leidde tot een grote aanval van Israël in Syrië."

  Aanscherping wetgeving
  Op de VN conferentie die van 20 – 24 augustus in Japan plaatsvindt, pleiten Zwijnenburg en Frank Slijper voor aanscherping van internationale wapenexport wetgeving. De laatste jaren is het aantal militaire drone producerende landen gegroeid naar 21 en meer dan 90 landen gebruiken ze. In deze sector gaat zo’n 20 miljard US dollar om. Ook commerciële drones kunnen gemakkelijk met explosieven uitgerust worden. Twee derde van de 450 militaire droneproducenten willen graag een graantje meepikken van de aanlokkelijke markt voor militaire drones.

  “Toekomstige drones zullen sneller, kleiner en meer in zwermen kunnen optreden”, voorspelt Zwijnenburg. “We zien dat dit ze ook interessanter maakt voor niet-statelijke actoren. Pas geleden nog werd een commerciële drone met explosieven ingezet voor een aanslag op de president van Venezuela.”

  Het rapport pleit voor duidelijkheid van staten over hun juridische positie over de inzet van bewapende drones, met name buiten het slagveld. En er moet een normatief kader komen om gebruik en export van drones te reguleren en misbruik van drones te voorkomen. Daar is multilaterale samenwerking op het gebied van gebruik en proliferatie van drones hard voor nodig, aangezien de praktijk ver vooruit loopt op de wetgeving.

  Noot voor de pers:

  Wim Zwijnenburg en Frank Slijper zijn aanwezig op de vierde conferentie van het VN Verdrag inzake Wapenhandel. Wilt u met hen spreken, mail dan naar Helma Maas of bel 06-48981488.

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl