paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/financiele-instellingen-steken-31-miljard-dollar-in-producenten-van-clustermunitie

Newsroom

 • 22-05-2017

  166 banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden de afgelopen vier jaar gezamenlijk 31 miljard dollar in zes producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity’ van vredesorganisatie PAX. De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron heeft aangekondigd de productie van clustermunitie dit jaar te stoppen. PAX roept investeerders op te controleren of Textron zich aan deze toezegging houdt. 

  Clustermunitie is sinds 2008 verboden onder de Conventie inzake Clustermunitie (CCM), waarbij 119 landen zijn aangesloten. Het wapen wordt desondanks nog steeds gebruikt door de Saoedische coalitie in de burgeroorlog in Jemen, de laatste keer voor zover bekend in februari dit jaar. In Syrië zijn in de oorlog duizenden slachtoffers gevallen door clustermunitie. De CCM bepaalt dat clustermunitie niet gebruikt, geproduceerd of opgeslagen mag worden. Assistentie bij die activiteiten is ook verboden.
  Onderzoeker Maaike Beenes van PAX: “Clustermunitie maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen en blijft nog jaren na een conflict voor slachtoffers zorgen. Geen bank, pensioenfonds of verzekeraar zou zijn geld moeten willen steken in bedrijven die deze wapens produceren.”

  Textron kondigt einde productie aan
  De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron liet vorig jaar weten dat het de productie van zogeheten Sensor-Fuzed Weapons (SFW), een type clustermunitie, in het eerste kwartaal van 2017 zou beëindigen. Dit wapen werd vorig jaar door Saoedi-Arabië gebruikt in Jemen. De investeringen in Textron, 15 miljard doller in totaal, staan nog wel in het huidige rapport omdat het bedrijf nog heel 2017 haar al geproduceerde clustermunitie blijft leveren.
  Maaike Beenes van PAX: “Steeds minder buitenlandse investeringsfondsen waren bereid aandelen van Textron te kopen, juist omdat dat de producten van Textron op gespannen voet staan met internationale verdragen. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de beslissing van Textron. Het laat zien dat een amoreel bedrijf zoals Textron alleen verandert wanneer de bedrijfsresultaten in gevaar komen. Het toont ook hoe belangrijk het is om investeerders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid bij het uitbannen van dit verboden wapen.” PAX roept investeerders dan ook op te controleren of Textron zich aan haar toezegging houdt. Dit geldt ook voor het Amerikaanse bedrijf Orbital, dat de raketmotor maakt van de clusterbommen die Textron produceert.
  .
  Hall of Shame
  In de ‘Hall of Shame’ komen 166 financiële instellingen naar voren die in totaal 31 miljard dollar in clustermunitieproducenten investeerden. Het onderzoeksrapport kent ook een ‘Hall of Fame’ met dit jaar 42 instellingen, waarvan 19 Nederlandse. Zij sluiten alle financiële links met clustermunitie producenten uit. Instellingen die wel beleid hebben op het gebied van niet-investeren in clustermunitie, maar dat nog kunnen verbeteren, vormen de ‘runners-up’. Dit zijn er 46, waaronder 8 Nederlandse financiële instellingen.

  Nederland
  Van de Nederlandse financiële instellingen zijn dit jaar weer investeringen van Aegon gevonden, en in tegenstelling tot vorig jaar ook van ING. Bij Aegon gaat het om investeringen door een Amerikaans dochterbedrijf, bij ING gaat het om investeringen via zogeheten indextrackers, een pakket aandelen van een groep bedrijven die als geheel worden gevolgd. Deze investeringen vallen niet onder de Nederlandse wet die het financieren van clustermunitieproducenten heeft verboden. Volgens PAX zijn echter alle type investeringen in clustermunitieproducenten in strijd met de geest van de wet. Maaike Beenes: “Via investeringen houden financiële instellingen de productie van clustermunitie in stand. Investeerders hebben altijd een keuze.”

  Download het onderzoeksrapport Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity