paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/bombarderen-bevolking-van-aleppo-moet-direct-stoppen

Newsroom

 • 29-09-2016

  ‘Stop bommen op burgers in Aleppo’ en ‘stop oorlogsmisdaden’. Dat is waartoe het Syrische Comité, Amnesty International en PAX oproepen. Demonstratie op vrijdag 30 september 2016 om 13:00 uur bij Russische ambassade in Den Haag.

  Het is een vreedzaam protest dat betrokkenheid bij Syrische burgers en woede over de oorlogsmisdaden in Syrië wil uitdrukken. De recente aanleiding zijn de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo en de wereldwijde ‘Dag van woede over Aleppo’ op 1 oktober.

  Eduard Nazarski, directeur Amnesty International en Freek Landmeter, directeur PAX en Karam Kanho, voorzitter van het Syrische Comité, zullen een toespraak houden.

  De belangrijkste eis van de drie organisaties is dat Rusland en Syrië direct stoppen met het bombarderen van burgers in Aleppo en de rest van Syrië. Zij bombarderen doelgericht burgers, hulpverleners, scholen, ziekenhuizen en andere burgerdoelen. Dit is in strijd met het internationaal humanitair recht en daarmee is mogelijk sprake van oorlogsmisdaden.

  Sinds het Russisch-Amerikaanse staakt-het-vuren in Syrië vorige week stukliep, voeren Syrië en hun bondgenoten doelbewuste aanvallen op Syrische burgerdoelen uit. Met name in Aleppo zijn in de afgelopen dagen honderden mensen omgekomen. De stad die al jaren onder vuur ligt, wordt met de grond gelijk gemaakt. De artsen die achtergebleven zijn in Aleppo kunnen het enorme aantal gewonden niet aan. Bombardementen treffen ook voedselkonvooien en de centra van de Witte Helmen, de reddingswerkers die eerste hulp verlenen en mensen uit het puin helpen. In Oost-Aleppo worden 300.000 mensen belegerd. Zij zijn afgesloten van voedsel en water.

  De VN Veiligheidsraad slaagde er vorige week niet in tot een besluit te komen om het geweld in Syrië te stoppen en het staakt-het-vuren te hervatten. Volgens de drie organisaties faalt de internationale gemeenschap in het beschermen van burgers. Zolang burgers in Syrië dagelijks slachtoffer zijn van oorlogsmisdaden, heeft geen enkel politiek proces een kans van slagen.

  De demonstratie is van 13.00 – 14.00 uur bij de Russische ambassade, Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, daar worden ook de witte helmen van de reddingswerkers tentoongesteld.

  Op Facebook is het Nederlandse evenement hier te vinden: www.facebook.com/events/607591732735412/

  Internationaal wordt op deze pagina opgeroepen iets te organiseren: www.facebook.com/search/top/?q=international%20day%20of%20rage%20for%20Aleppo

  In Parijs, Washington vinden de demonstraties plaats bij de Russische ambassades. In Londen, Manchester, Barcelona, Istanbul, Toronto, Montreal, Chicago en Buenos Aires vinden ook demonstraties plaats.

  Op zaterdag 1 oktober organiseert het Syrische Comité met ondersteuning van Amnesty International en PAX dan ook een demonstratie op de Dam in Amsterdam om 15.30 uur.

  Perscontact

  Helma Maas
  +31 (0) 6 4898 1488
  maas@paxforpeace.nl