paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/newsroom/240-syriers-lopen-van-den-bosch-naar-nijmegen-ter-nagedachtenis-aan-frans-van-der-lugt

Newsroom

 • 07-04-2017

  Op 7 april is het drie jaar geleden dat de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in Homs (Syrië) werd vermoord. Met een kleine groep mensen was hij achtergebleven in het centrum van de stad, dat door regeringstroepen werd belegerd en uitgehongerd. Hij bleef zijn mensen trouw tot het einde.

  Uit dankbaarheid voor wat Frans ook in hun leven heeft betekend, organiseren vier Syrische jongeren in Nederland een vierdaagse voettocht van Den Bosch naar Nijmegen. Vredesorganisatie PAX ondersteunt de mars financieel.
  Deze tocht ("Frans' Hike") is geïnspireerd op de tochten die Frans jarenlang in Syrië heeft opgezet en waarin hij deelnemers met verschillende sociale, religieuze en etnische achtergrond bijeenbracht. Velen van hen vertellen hoe deze tochten een keerpunt in hun leven hebben betekend. Volgens een van de initiatiefnemers, Rasha Yousef, is deze tocht behalve de herinnering aan Frans ook 'een manier om als onmachtige burger iets positiefs tegenover de verschrikkingen van de oorlog in Syrië te stellen'.

  Aan de tocht zullen voornamelijk Syriërs van alle leeftijden en achtergronden deelnemen, maar ook Duitsers en Nederlanders. De animo is groot. Binnen een paar dagen na het openen van het inschrijfformulier was de mars vol en konden de initiatiefnemers geen wandelaars meer toelaten i.v.m. een beperkt aantal slaapplaatsen. Wel kunnen mensen nog een dagtocht meelopen.
  Op 8 april gaat de stoet van Helvoirt naar Heeswijk, op 9 april van Heeswijk naar St. Agatha, waar op 10 april een rustdag met workshops volgt. Op 11 april gaat de wandeling verder naar Nijmegen, de stad waar Frans gestudeerd heeft.

  De tocht wordt op de vooravond, de sterfdag van Frans, geopend met een (Engelstalige) gebeds- en herinneringsviering. Deze vindt plaats in de Sint Janskathedraal in Den Bosch en begint op 7 april om 17.30 uur. Verschillende Syrische jongeren zullen daar hun herinneringen aan Frans delen. Interviews en opnamen zijn mogelijk.