paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/persberichten/wat-als-een-kernbom-in-rotterdam-ontploft

Wat als een kernbom in Rotterdam ontploft?

13-02-2014

In Mexico vindt 13 en 14 februari de tweede internationale landenconferentie over de humanitaire consequenties van kernwapengebruik plaats. Ook Nederland is van de partij. Twee medewerkers van PAX vertellen op de bijeenkomst over de gevolgen van een kernwapenexplosie op mens, milieu, maatschappij en economie. Met het rapport 'The Rotterdam Blast' laten ze de impact zien van een kernwapenexplosie in de Nederlandse havenstad.

En al zijn sommige gevolgen voorspelbaar, het doorberekenen van het scenario geeft een onthutsend beeld van de consequenties op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau. Eén ding is duidelijk: op de gevolgen van een kernbomontploffing kan geen enkele samenleving zich voorbereiden.  

Zijn kernwapens nog nodig om te zorgen voor (militaire) veiligheid? Of zorgen ze juist voor onveiligheid? In 'The Rotterdam blast' ontploft zo'n bom. PAX beschrijft het scenario van de eerste seconden tot de eerste uren daarna. Ook de effecten komen aan bod. "We willen hiermee laten zien hoe riskant deze wapens eigenlijk zijn", vertelt Wilbert van der Zeijden, één van de schrijvers van het rapport. "Het gebruik van massavernietigingswapens is altijd moeilijk voor te stellen. Doordat het scenario zich in Rotterdam afspeelt, maken we het voor Nederlanders duidelijker wat de humanitaire gevolgen van kernwapens zijn. Ook op Nederlands grondgebied staan dergelijke wapens. Twintig jaar na de koude oorlog zijn die echt niet meer nodig. Het is tijd voor een verbod."

PAX vindt dat de minster zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Nu de kernwapens in Volkel aan modernisering toe zijn, is dit een goed moment om de Verenigde Staten te laten weten dat Nederland net als 185 andere landen geen kernwapens meer op haar grondgebied wil hebben."

Download het rapport The Rotterdam Blast

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.