paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/pax-in-de-media

PAX in de media

Bewapende drones

Wim Zwijnenburg in de Popular Front podcast over de snelle toename van de inzet van bewapende drones en het gebrek aan controle daarover: The rise and rise of drone warfare (Engels) (17-10-2020)

Israël/Palestina

PAX schreef mee aan het opinieartikel Doe iets aan bedrijven in bezet gebied, Kaag en Blok in de Volkskrant over Nederlandse bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen, en waar de Nederlandse overheid geen aanleiding ziet tot actie. (15-9-2020)

Belarus

De dappere protesten in Belarus doen denken aan eerdere revoluties. Het vervolg was vaak moeilijk, schrijft Andriy Korniychuk in een opinieartikel in de Volkskrant: Het vertrek van Loekasjenko zal niet het einde van alle problemen zijn (27-8-2020)

Colombia

In Colombia zijn afgelopen weekeinde zeker 17 jongeren gedood bij verschillende bloedbaden. Het vier jaar oude vredesakkoord met guerrillabeweging FARC zou vrede en ontwikkeling brengen, en jarenlang was het ook relatief rustig. Joris van de Sandt bij Bureau Buitenland over de recente toename van geweld in Colombia. (25-8-2020)

Killer robots

Autonome wapensystemen zonder directe instructies van de mens: ze zijn in opmars. En dat is zorgelijk. Daarom willen dertig landen nu een internationaal verbod op deze zogenaamde 'killerrobots'. Opvallend: Nederland is niet voor een verbod. Frank Slijper vertelt meer in de De Nieuws BV (10-8-2020) (NPO Radio 1).

Srebrenica

De regering moet excuses aanbieden voor het feit dat het Nederland 25 jaar geleden niet lukte om de mensen in Srebrenica te beschermen. Dat zei Dion van den Berg tegen EenVandaag. (11/7/2020)

Schrijver Chris Keulemans sprak op NPO Radio 1 over zijn boek Srebrenica & PAX 1995-2020, een geschiedenis van 25 jaar solidariteit. (8/7/2020)

Cybersecurity

Het Rathenau Instituut interviewde Frank Slijper voor een blogserie over oplopende internationale cyberconflicten: "Landen moeten er alles aan doen om te voorkomen dat cyberaanvallen in ernst en frequentie nog schadelijker worden."(22/5/2020)

Covid-19

De VN, de Paus, de EU, 70 landen en 1 miljoen wereldburgers riepen eind maart op tot een wereldwijde wapenstilstand vanwege corona. Lukt dat? Zwijgen de wapens? We horen nog maar weinig over Syrië, Jemen of Congo… Is dat goed nieuws of juist niet? Dion van den Berg op Wereldpodium Online over de gevolgen van het coronavirus voor oorlog en vrede wereldwijd. (14/5/2020)

Marianne Moor werd door Trouw geïnterviewd over de invloed van Covid-19 op vredesprocessen in conflictgebieden: Hoe corona kan zorgen voor vrede, maar conflicten net zo goed kan verergeren (14/5/2020)

Conflict & milieu

Wim Zwijnenburg in The Guardian over de gevaren van geïmproviseerde olieverwerking in Noordwest-Syrië voor de lokale bevolking: Makeshift oil refineries a necessary evil for locals in north-west Syria (24/4/2020)

Wapenstilstand

De Verenigde Naties en de paus riepen op tot een wereldwijd staakt-het-vuren om mensen in conflictgebieden beter te beschermen tegen het coronavirus. Algemeen directeur Anna Timmerman van PAX in De Ochtendspits (BNR) (vanaf 0:47:45) over het belang van deze oproep. (21 april 2020)

Vluchtelingen

Anna Timmerman in het Radio 1 Journaal (NOS) (7.00 - 8.00 uur, vanaf 35:15 minuten) over de weigering van de Nederlandse regering om alleenstaande kinderen op te nemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. (14 april 2020)

Acht Nederlandse hulporganisaties, waaronder PAX, roepen in een brief aan premier Rutte op de tienduizenden vluchtelingen en migranten, die op elkaars lip zitten in kampen op het Griekse eiland Lesbos, te evacuëren vanwege de corona-epidemie. AD plaatste de oproep ook op haar website. (20-3-2020)

PAX

Algemeen directeur PAX Anna Timmerman vertelt in het NOS Radio 1 Journaal (9.00-9.30 uur, vanaf 0:17:30) over PAX en het werk met onze partners in conflictgebieden. "Je kunt altijd iets doen, je mag niet de andere kant op kijken; blijf kijken en zoek naar wat je wel kunt doen." (24-2-2020)

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan sloten de belangrijkste leiders van het door burgeroorlog verscheurde land een principeakkoord voor een vredesdeal. Egbert Wesselink sprak in Bureau Buitenland over deze hoopvolle ontwikkeling. (21-2-2020)

Kernwapenprotesten jaren tachtig

PAX medewerker Elske van Gorkum vertelt in het radioprogramma Aan Tafel! van RTV Utrecht, al rondlopend over de voormalige Vliegbasis Soesterberg over de protestacties tegen kernwapens, over waarom die wapens nog steeds zorgwekkend zijn en waarom we waakzaam moeten blijven. Luister van minuut 16, het tweede deel is vanaf minuut 40. (19-2-2020)

Syrië

In de Syrische provincie Idlib vluchten honderdduizenden mensen voor het geweld van het offensief van het Syrische leger. Volgens de VN is het de grootste vluchtelingengroep sinds de oorlog in Syrië negen jaar geleden uitbrak. In Nieuws en Co (NPO Radio 1, tussen 17.00 en 18.00 uur vanaf 37 min.) vertelt Marjolein Wijninckx over de gruwelijke situatie in Idlib. (18-2-2020)

Lees ook Bellen met Idlib: De monsters komen

PAX

In Zin in Weekend vertelt Anna Timmerman, sinds 1 januari directeur van de PAX, over haar werk en drijfveren bij de vredesorganisatie (op 30:50). (9-2-2020)

Syrië

De provincie Idlib in het noordwesten van Syrië begint steeds meer te lijken op een kruitvat. Alle betrokken partijen lijken hun militaire aanwezigheid te versterken. Het is de laatste regio in Syrië waar nog tegenstanders van president Assad zitten. In het Radio 1 Journaal vertelt Evert-Jan Grit over Ahmed (Bellen met Idlib) die net als tienduizenden andere mensen Saraqeb hebben moeten ontvluchten. (7-2-2020)

Tsjetsjenië

Egbert Wesselink in het Radio 1 Journaal over de Tsjetsjeense blogger die in een hotel in Lille is vermoord omdat hij kritisch was op het regime in zijn thuisland (tussen 6.00 en 7.00 uur, vanaf 39:45). (5-2-2020)

Drones

Drones lijken het gebruik van geweld te vergemakkelijken. Daarom moeten er grenzen worden gesteld, zegt Wim Zwijnenburg, projectleider Humanitaire Ontwapening in Trouw.(9-1-2020)

Landmijnen

"Jaarlijks vallen er nog 3000 doden door landmijnen en nog eens 4000 andere slachtoffers, de meesten daarvan zijn burgers," zegt Michel Uiterwaal in EditieNL. Het afgelopen jaar waren er in Myanmar honderden ongelukken met mijnen. En het is niet het enige land waar je als toerist moet oppassen. (28-11-2019)

Syrië

Donald Trump heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij Amerikaanse troepen in Syrië wil houden om 'de olie te bewaken' en dat de VS in staat moet zijn om 'de olie te nemen'. Op het Amerikaanse Public Radio International (PRI) vertelt Wim Zwijnenburg over de gevolgen van de oorlog op de olie-industie in Syrië. (21-11-2019)

Killer robots

Op de Zwitserse podcast Inside Geneva een gesprek over killer robots: How to cope with killer robots. Frank Slijper discussieert mee. (21-11-2019)

Drones

Staten zoals Canada en Nederland zouden het debat kunnen leiden over hoe en waar drones moeten worden gebruikt in een oorlog om ervoor te zorgen dat ze niet worden gebruikt voor 'illegale gerichte moordcampagnes'. Wim Zwijnenburg licht toe op de Canadese zender CBC. (19-11-2019)

Soedan

De onlangs ingestelde nieuwe regering in Soedan staat voor de enorme taak om het land te hervormen van een dictatuur naar democratie. Maar maakt dat wel kans van slagen? De economie zit niet mee en er zijn ook nog gewelddadige conflicten met rebellenbewegingen. Tegelijkertijd zijn de verwachtingen onder de bevolking hooggespannen, zegt Jelena Sporin in Bureau Buitenland. (19-11-2019)

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is pas sinds 2011 een soevereine staat, en sinds 2013 verwikkeld in een vrijwel onafgebroken conflict. Ilse Wermink is net terug uit het land en vertelt in Bureau Buitenland over hoe de verschillende gewapende groepen strijden om de macht en over de bevolking die al jaren onder het conflict te lijden heeft. (11-11-2019)

Val van de Muur

Zaterdag 9 november was het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dion van den Berg vertelt er alles over bij 5 Uur Live (RTL). (8-11-2019)

DR Congo

Ook al kunnen de conflicten om land en kostbare mineralen in de Democratische Republiek Congo heel bloedig worden, ze zijn niet onoplosbaar. De lokale bevolking blijkt zelf behoorlijk succesvol in het vinden van vreedzame oplossingen. Marianne Moor vertelt in Bureau Buitenland over hoe PAX daar met partners werkt aan het oplossen van conflicten. (7-10-2019)

Drones

Frank Slijper aan het woord bij EenVandaag over de noodzaak van internationale regelgeving voor het gebruik van bewapende drones. (2-10-2019)

Kernwapens

Op de Internationale Dag voor de Totale Vernietiging van Kernwapens, 26 september, was Maaike Beenes te gast in Met het Oog Op Morgen. (25-9-2019)

Vredesweek

De Vredesweek van 2019 stond ook in het teken van het afscheid van algemeen directeur Jan Gruiters die na 38 jaar het stokje doorgeeft. In Zin in Weekend een gesprek daar over. (22-09-2019). Verder besteedden de regionale media veel aandacht aan de Vredesweek. De Walk of Peace in Dordrecht en die in Almere (21-09-2019) vielen op. Ook de Duif uitreiking aan Typhoon, Cobi Noordhoff, Mpho Tutu en daan Roovers haalden de media. 

Drones

Gewapende drones roepen steeds meer vragen op. In EenVandaag bracht Frank Slijper de argumenten van PAX naar voren. (2-10-2019)

Na de aanval op de Saoedische olie-installaties gaf Wim Zwijnenburg in de Volkskrant (15-9-2019), Al Jazeera (14-9-2019, video) en de The New York Times (14-9-2019) uitleg over de drones van de Houthi-rebellen in Jemen.

Begin september werd Wim Zwijnenburg ook geïnterviewd door Al Jazeera over het escalerende gebruik van bewapende drones in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: How are drones shaping the future of war? (3-9-2019)

Killer Robots

Uit onderzoek van PAX blijkt dat er een hoog risico is dat grote internationale technologiebedrijven, zoals Microsoft en Amazon, betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Het onderzoeksrapportrapport Don't be Evil?, dat op 20 augustus bij de Verenigde Naties in Genève werd gepresenteerd, maakt deel uit van een al jaren lopende campagne van PAX voor een verbod op dodelijke autonome wapens.

Projectleider autonome wapens Daan Kayser wordt geciteerd in Time Magazine: "Killer robots don’t exist yet, but what we see is a trend towards increasing autonomy." (13-9-2019)

In Tech Update van BNR is projectleider Wapenhandel Frank Slijper aan het woord: 'Onze zorg is dat wapensystemen steeds meer autonoom worden. Wij vinden dat de mens bij beslissingen over leven en dood altijd een rol moet blijven spelen.' (19-8-2019). Daan Kayser licht in De Nieuws BV (NPO Radio 1) de zorgen van PAX toe aan de hand van voorbeelden. (19-8-2019).

In Met het oog op morgen is Frank Slijper in gesprek met presentator Chris Kijne en techjournalist Christel Don over de sleutelrol van techbedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. (19-8-2019)

Daan Kayser vertelt bij EenVandaag over de betrokkenheid van techbedrijven bij de ontwikkeling zelfstandig opererende 'killer robots'. (19-8-2019)

NRC schreef naar aanleiding van de publicatie van het rapport uitvoerig over de betrokkenheid van tech bedrijven bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens:Techbedrijf investeert in moordrobot (19-8-2019),
Techbedrijven investeren in dodelijke, autonome wapens (19-8-2019) en het commentaar op de opiniepagina van NRC: Autonome wapens moeten sciencefiction blijven. (20-8-2019)

Srebrenica

Dion van den Berg gaf zijn mening over de uitspraak inzake de aansprakelijkheid van Nederland voor de dood van 350 moslimmannen op de compound van Dutchbat. Radio 1 Spraakmakers.(19/7/2019) 

DR Congo

Marianne Moor was te gast bij Bureau Buitenland om over ebola en de situatie in DR Congo te praten. (18/7/2019)

Soedan

Soedan-deskundige Jelena Sporin vertelt bij het NOS Radio 1 Journaal over het miljoenencontract dat de Canadese lobbyfirma Dickens and Madson afsloot met het Soedanese militaire regime en waarschuwt dat dit de crisis in Soedan mogelijk kan verergeren. Het contract is aan Sudanese kant ondertekend door generaal Hemedti, die in verband wordt gebracht met mensenrechtenschendingen. Amnesty International wil dat de Canadese regering onderzoekt of dit contract niet in strijd is met de wet. (vanaf 6.49 uur) (3/7/2019)

In Spraakmakers (NPO Radio 1) vertelt Jelena Sporin over de situatie in Soedan die verder escaleert. Terwijl het land nog steeds van internet is afgesloten, gaan de onderhandelingen tussen oppositie en het militaire regime door. Ook Ethiopië mengt zich in het conflict. Sporin ziet het als een 'poging voor de bühne'. (20/6/2019)

Kunnen nieuwe onderhandelingen tussen oppositie en militaire raad een einde maken aan de onrust waarin Soedan verkeert sinds de val van president Omar al-Bashir? Jelena Sporin over de laatste ontwikkelingen in Soedan in Bureau Buitenland (NPO Radio 1).  (13/6/2019)

Soedanese veiligheidstroepen (RSF) openden begin juni het vuur op vreedzame demonstranten in de hoofdstad Khartoem. Jelena Sporin analyseert in Bureau Buitenland de situatie in Soedan? (3/6/2019)

Syrië

Collega Wim Zwijnenburg vertelt op de Amerikaanse publieke radio over het verbranden van de oogst als oorlogswapen in Syrië. (26/6/2019)

In Met het Oog Op Morgen vertellen Evert-Jan Grit en Fadi Hadad over de situatie in Idlib, in het noordwesten van Syrië, waar president Assad er de laatste tijd alles aan om ook dat gebied onder controle te krijgen. (15-5-2019)
Lees ook de blogs over Ahmed, theatermaker en partner van PAX uit Saraqeb: Bellen met Idlib.

4 en 5 mei

Een interview met Cinta Depondt, programmaleider bij PAX in Oekraïne, bij de EO Live: Is wereldvrede een utopie? (4/5/2019)
Jan-Jaap van Oosterzee is te gast bij Zin in Weekend! (EO) op NPO Radio 5 om te vertellen over de betekenis van vrede en vrijheid. (vanaf minuut 31.10) (5/5/2019)

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World's Best News: De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld. (4/5/2019)

Soedan

PAX medewerker Jelena Sporin werd geïnterviewd in Bureau Buitenland over de ontwikkelingen in Soedan. “We verwelkomen het feit dat alle gevangenen zijn vrijgelaten en dat er een oproep is om geen geweld te gebruiken tegen de mensen op straat. Maar mensen zeggen, ‘Dit is niet waar we vreedzaam voor gestreden hebben.’ Ik verwacht dat het momentum gebruikt zal worden om te blijven demonstreren." (15/4/2019)

Syrië

Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lugt in de stad Homs in Syrië vermoord. Marjolein Wijnincks bij Fris (NPO Radio 1) over leven en werk van Frans van der Lugt. (blok 4-5 uur, vanaf minuut 5.50) (7/4/2019)

Colombia

Sander Otten vertelt in 5 uur live (RTL 4) over het project Waarheid en Gerechtigheid in Colombia, waarmee PAX oorlogsslachtoffers in Colombia helpt bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het voorleggen van zaken bij de Waarheidscommissie en het Vredestribunaal. (27/3/2019)

Killer robots

In TNO Insights een gesprek over killer robots met Miriam Struyk, directeur programma’s bij PAX en Henk Geveke, algemeen directeur van de TNO unit Defensie & Veiligheid. (25/3/2019)

Eerlijk Pensioenlabel

Projectleider Cor Oudes van PAX vertelt bij RTL Nieuws over het Eerlijk Pensioenlabel waarmee PAX en vier andere maatschappelijke organisaties het beleggingsbeleid van de 10 grote pensioenfondsen langs de meetlat leggen. (14/3/2019)

Conflict India en Pakistan

India bombardeerde eind februari terroristische opleidingskampen in buurland Pakistan, dat op zijn beurt liet weten gepast te zullen reageren. Twee landen in conflict, die beide beschikken over nucleaire wapens. In OVT (VPRO) vertelt Frank Slijper, projectleider Wapenhandel, hoe een zekere Abdul Kader Khan in de jaren '70 bij de Ultracentrifugefabriek in Almelo ging werken en met een koffertje kennis spoorloos verdween naar Pakistan. Een paar jaar later beschikte het land over een atoombom. (3/3/2019)

Kernwapens

President Trump schort op zaterdag 2 februari een belangrijk kernwapenverdrag op. Een verdrag waar de vredesbeweging hard voor gestreden heeft. Twee dagen eerder gaf de AIV een advies aan de Nederlandse regering over kernwapens. Jan Gruiters bij RTL nieuws over het INF-verdrag en de grootste demonstraties tegen kernwapens ooit. (1-2-019) 

Maaike Beenes was op de Community Radio in Australië te horen (13/7/2019) en ging in gesprek met voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke over het voorkomen van een nieuwe wapenwedloop bij EO Dit is de Dag (8-2-2019) en met voormalig Minister van Vrede en presentator Jörgen Raymann. You can ask her anything about kernwapens. (31-1-2019)

Verhaal van een vluchteling

Dorien Jansen en Ammar Al Khatib vertellen tijdens 5 uur Live over het project Verhaal van een vluchteling, dat nu 5000 scholieren heeft bereikt (15-01-2019). 

2018

DR Congo
Marianne Moor praat in Bureau Buitenland (VPRO) over de verkiezingen in de Democratische Republiek Congo. (20-12-2018)

Verhaal van een vluchteling
In De Correspondent een interview met Omar een van de sprekers van het Verhaal van een vluchteling. (18-12-2018)

Clustermunitie
Op RTV Drenthe spreekt Michel Uiterwaal over de Zuid-Koreaanse zonnepanelenproducent Hanwha, die ook clusterbommen maakt. (29-11-2018)

Syrië
Op vrijdag 23 november werd de Syrische journalist en mensenrechtenactivist Raed Fares vermoord. Hij was de oprichter van een radiostation in de stad Kafranbel in het noordwesten van het land. Marjolein Wijninckx praat over Raed Fares in Met het Oog Op Morgen (NOS) (27-11-2018) en in Nieuws en Co (om 18.22 uur) (23 november 2018).

Serious Game
NieuwWij wijdt op 5 november een artikel aan de lancering van de Serious Game van het project Verhaal van een vluchteling.

Kernwapens
Wat is de kans op een kernwapenexplosie in Nederland en kan je daarop voorbereid zijn? In radioprogramma Dit is de Nacht vertelt collega Maaike Beenes hier meer over (30-10-2018).

PAX Duif
Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, werd de PAX Duif uitgereikt aan tien vredeshelden. Luister naar Claudia de Breij over de PAX Duif op NPO Radio 5, Sinan Can op BNNVARA, en Mo & Moos bij AmsterdamFM.

Vredesweek
Wat gebeurt er allemaal in de Vredesweek en waarom is het zo belangrijk? Luister naar Madelon Grant in het radioprogramma Zin in Weekend (KRO NCRV) en Jan Jaap van Oosterzee in Het Vermoeden (EO).

Meer Vredesweek in de media op vredesweek.nl.

Colombia
Joris van de Sandt aan het woord in Bureau Buitenland (VPRO) over de Colombiaanse overheid die dertien voormalige directeuren van Chiquita vervolgt vanwege het financieren van rechtse doodseskaders. (3-9-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg maakte een reis door de Oost-Oekraïense provincie Donbas. In het Reformatorisch Dagblad verscheen een interview met hem (28-6-2018).

Zuid-Soedan
Nico Plooijer sprak bij Bureau Buitenland (VPRO, Radio 1) over de ontmoeting van de twee Zuid-Soedanese rivalen, rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de mogelijkheid van nieuwe vredesonderhandelingen. (19-6-2018)

Verkiezingen Colombia
In Colombia worden presidentsverkiezingen gehouden. Maurice van Beers vertelt meer over de verkiezingen en het vredesproces in Bureau Buitenland (14-06-2018).  

Verhuizing ambassade VS naar Jeruzalem
De verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem is een breuk met decennialang beleid. Dit besluit van Trump ligt extreem gevoelig in de gefragmenteerde stad die zowel door Israël als de Palestijnen als hoofdstad wordt gezien. Pieter Dronkers is net terug uit Jeruzalem en schetst de staat van een verdeelde stad bij Bureau Buitenland (VPRO) (11-5-2018), Met het Oog Op Morgen (NPO Radio 1) (14-5-2018) en via de podcast van nu.nl (vanaf minuut 2:28). (14-5-2018)

Vredesconferentie Syrië
Marjolein Wijninckx was aanwezig bij de tweede grote Brussel-conferentie over Syrië. In Bureau Buitenland reageert zij op de eerste dag (24-4-2018) en de tegenvallende resultaten van de conferentie. (26-4-2018)

Conflict en milieu
Wim Zwijnenburg wordt in Spraakmakers (NPO radio1) geïnterviewd over de schade aan de leefomgeving van mensen als gevolg van conflicten. ('gehele uitzending' vanaf minuut 1:21:20) (13/4/2018)

Soedan
In Bureau Buitenland vertelt Nico Plooijer meer over het vrijlaten van politieke gevangenen in Soedan. (10-4-2018)

Killer robots
Frank Slijper 
gaat in De Nieuws BV in debat met Rob van den Hoven van Genderen over de ontwikkelingen rond deze wapens. (10-4-2018)

Verkiezingen Colombia
Maurice van Beers spreekt bij BNR Nieuwsradio over de geruchten over het wel of niet meedoen van de FARC aan de verkiezingen in Colombia. (8-3-2018)

Zuid-Soedan
Kathelijne Schenkel bij Bureau Buitenland over de dreigende hongersnood in Zuid-Soedan. Bijna twee derde van de bevolking van het door burgeroorlog geteisterde land heeft dringend voedselhulp nodig. (26-2-2018)

Syrië: Oost-Ghouta
Algemeen directeur Jan Gruiters op NTR: De Nieuwe Maan over Oost-Ghouta. Dit laatste opstandige gebied bij de hoofdstad Damascus wil president Assad snel heroveren. In februari 2018 zijn er zeker honderd doden gevallen. (25-2-2018)

Oekraïne
Wim Zwijnenburg en correspondent Michiel Driebergen maakten voor Bureau Buitenland een reportage over de 'toxische tijdbom' in de Donbas. (8-2-2018)

Kernwapens
Beatrice Fihn (ICAN) geeft in Nieuwsuur commentaar op het nieuwe nucleaire strategie van de VS. (5-2-2018)

Congo
In VPRO's Bureau Buitenland sprak presentator Chris Kijne met Marianne Moor over de film Das Kongo Tribunal; over een fictief gerechtshof, met échte hoofdrolspelers uit de bloedige burgeroorlog die het land al twintig jaar teistert. (24-1-2018)

Verhaal van een Vluchteling
In Koffietijd een item over het educatieve project Verhaal van een Vluchteling. (22-01-2018)