paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zuid-soedanese-bisschop-paride-taban-wint-prestigieuze-four-freedoms-award

Zuid-Soedanese bisschop Paride Taban wint prestigieuze Four Freedoms Award

06-02-2018

Bisschop Paride Taban ontvangt woensdag 16 mei 2018 de onderscheiding voor de Vrijheid van Godsdienst, één van de Four Freedoms Awards die jaarlijks worden uitgereikt. Dat is vandaag bekend gemaakt door de voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman. Taban ontvangt deze onderscheiding voor zijn uitzonderlijke inzet voor vrede in het door oorlog geteisterde Zuid Soedan.

De Roosevelt Four Freedoms Award is een van de meest prestigieuze onderscheidingen voor de fundamentele mensenrechten en werd eerder al uitgereikt aan onder andere Nelson Mandela, Bisschop Tutu, Malala Yousafzai en Angela Merkel. De andere laureaten zijn: de Costa Ricaanse diplomaat Christiana Figueres Olsen, de Turkse journalist Erol Önderoglu, de Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode en de Nepalese mensenrechtenactiviste Urmila Chaudhary.

Taban is een belangrijk baken van hoop voor veel mensen in Zuid-Soedan. Er zijn niet veel mensen die met alle betrokkenen in het conflict contact hebben en ze tot verantwoording roepen zoals hij doet. Zowel met regeringsleiders als met aanvoerders van gewapende groepen praat hij over de weg naar vrede. Al voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan was Taban als Bisschop actief voor vrede tussen Zuid-Soedan en Soedan. Hij werd tijdelijk gevangen gezet door het Sudan People’s Liberation Army (toen nog een leger van vrijheidsstrijders).

Kuron Peace Village
Na zijn pensioen richtte hij in 2005 Kuron Peace Village op in Oost-Equatoria, een dunbevolkt gebied in het zuidoosten van het land. Hier, op enige afstand van de onlusten, krijgen jongeren en leiders van gemeenschappen vaardigheden in conflicttransformatie en -resolutie, leren ze vreedzaam samen te leven (in het dorp wonen en werken verschillende etnische groeperingen samen) en krijgen les aan de Vredesacademie. Ze kunnen zo bij terugkomst in hun gemeenschappen een beter tegenwicht bieden aan het conflict, dat al jaren duurt. Vredesorganisatie PAX werkte mee aan de oprichting van het vredesdorp, adviseert het vredeswerk in Kuron en het versterken van lokale vredescomités.

Toen Zuid-Soedan met overgrote meerderheid van stemmen in 2011 onafhankelijk werd, was de mogelijkheid van langdurige vrede in het land zeer beperkt vanwege onderlinge spanningen. Salva Kiir werd president van Zuid-Soedan en ontsloeg zijn kabinet en vicepresident Riek Machar. Dit was het startpunt voor wijdverbreide gevechten  tussen de grootste bevolkingsstammen in Zuid-Soedan: de Dinka (Kiir) en de Nuer (Machar). Inmiddels is het conflict verder gefragmenteerd met veel nieuwe strijdende partijen en een groter aantal conflicten. Een groot deel van de bevolking is gevlucht, land wordt onvoldoende bewerkt, er heerst honger en wetteloosheid en de hulpbronnen zijn schaars.

Vier Vrijheden
Elk jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. In de even jaren in Middelburg door de Roosevelt Foundation, in de oneven jaren in New York door de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute.

De Roosevelt Foundation en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven.

Lees meer over de nominatie van Paride Taban.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.