paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zuid-soedanese-bisschop-door-vn-geeerd

Zuid-Soedanese bisschop door VN geëerd

25-02-2013

Bisschop Paride Taban, een uitgesproken bisschop van vrede, is door de Verenigde Naties geëerd met de Sergio Vieira de Mello Prize. De prijs wordt op 1 maart in Zwitserland uitgereikt door de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon.

Voor IKV Pax Christi is Taban al jaren dé vredesstichter bij uitstek. Taban ontvangt de prijs voor zijn volhardende manier om vrede te brengen tussen diverse etnische groepen. Ten tijde van de burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan stond Taban al bekend als een man die veel voor elkaar kreeg om het lijden van de bevolking te verlichten. Zo lukte het hem om buitenlandse donoren wegen aan te laten leggen, waardoor de noodhulp beter  de plaats van bestemming bereikte. Het leverde hem een paar weken celstraf op, omdat hij door de leiders van zijn eigen volk gezien werd als een politieke rivaal.

Taban, ook wel eens aangeduid als de Soedanese Nelson Mandela, is direct na het sluiten van het vredesakkoord in 2005 met een vredesdorp begonnen. Geïnspireerd door Israëlische kibboetsen, wilde hij een dorp maken waar mensen de vrede voorleven. Het liefst met allerlei bevolkingsgroepen bij elkaar, zodat er meer eenheid ‘gekweekt’ wordt. Voor dit dorp ‘Kuron Peace Village’, waaraan IKV Pax Christi ook bijgedragen heeft, heeft hij de prijs gekregen.

Hij legde de basis voor het werk van IKV Pax Christi met nomadengroepen in het grensgebied van Zuid-Soedan, Kenia en Oeganda, die met grof geweld elkaars vee roofden. In het zogeheten Peace & Sports Programma werden de rivaliserende gemeenschappen van een alternatief geboden. Dankzij dialoog tussen die groepen en diverse ontwapeningsinitiatieven, is het roven op sommige plekken nu minder geworden.
Nog steeds steunt IKV Pax Christi Kuron Peace Village.

Vorig jaar verscheen een biografie over de emeritus bisschop “Peace deserves a chance’.  Lees ook het interview met Taban in Vrede.Nu dat in winter 2009 verscheen.

Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.