paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zuid-soedan-heeft-herstart-nodig

Zuid-Soedan heeft herstart nodig

31-01-2014

Na de twee in Addis Abbeba in Ethiopië getekende bestanden, waarmee een staakt-het-vuren tussen verschillende partijen is afgesproken, kan er weer vooruit worden gekeken in Zuid-Soedan.

Vredesorganisatie PAX, al meer dan twintig jaar actief in Soedan en nu Zuid-Soedan, benoemt de onderliggende oorzaken van het recente conflict en komt met enkele aanbevelingen voor de lange termijn.

Het op 23 januari getekende staakt-het-vuren tussen de troepen van president Salva Kiir en zijn voormalige vicepresident Riek Machar maakt de weg vrij voor nieuwe  onderhandelingen. Over ongeveer een week praten regering en oppositie naar verwachting verder over de toekomst van deze nog zo jonge staat (2011). De situatie in Zuid-Soedan is nog zeer fragiel. Het conflict kan zo weer oplaaien door schendingen van het bestand.

Nationale dialoog
Wat volgens PAX nu nodig is, is het starten van een 'inclusieve' nationale dialoog, waar in ieder geval ook vrouwen, jongeren en de kerken aan deelnemen. Het proces van grondwetsherziening, dat door het conflict volkomen stil is komen te liggen, zou een nieuwe impuls moeten krijgen. Nu is nog teveel macht exclusief aan de president toebedeeld.

De vele mensenrechtenschendingen moeten worden onderzocht door de Afrikaanse Unie, UNMISS (de VN-missie in Zuid-Soedan) en andere relevante partijen. Vanzelfsprekend zou  het garanderen van de veiligheid van burgers nu een topprioriteit moeten zijn voor de onderhandelaars. Tenslotte zou een nationale dialoog processen van verzoening, waarheidsvinding en gerechtigheid op gang kunnen brengen. Dit zou van 'onderop' moeten gebeuren, in nauwe samenwerking met de kerken.
 
Lees: The shaky path to peace, the Addis Ababa Agreements, met de aanbevelingen van PAX

Lees ook: PAX draagt bij aan nieuw bestand in Zuid-Soedan
Lees ook: Vrouwen praten mee in Addis Abeba

Gender, vrede en veiligheid, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.