paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zonder-politieke-strategie-missen-f16s-hun-doel

Zonder politieke strategie missen F16's hun doel

29-09-2014

De inzet van Nederlandse F16’s in Irak en de inzet van bombardementen van de Amerikanen op doelen in Syrië, moet geen missie zonder einde worden. Dat zegt Jan Gruiters in een artikel dat de Volkskrant zaterdag plaatste.

Met in het achterhoofd de eerdere militaire mislukking in Irak en de politieke nalatigheid van westerse landen, schep je de omstandigheden die een beweging als de Islamitische Staat (IS)  juist voedt. Beter zou zijn om die voedingsbodem waar IS zo van groeit, weg te nemen. PAX doet dat door in te zetten op programma’s waarbij Irakezen zelf over hun etnische en religieuze grenzen heen durven stappen en zich ‘burger’ gaan voelen van hun land. Als ware ambassadeurs van vrede helpen ze – gestimuleerd door PAX – om medelandgenoten te helpen die voor geweld moeten vluchten. Dat komt ze soms op kritiek van hun eigen geloofsgenoten te staan, maar toch zetten ze door. Zo laten ze zien dat er meer eenheid is dan je op het eerste gezicht zou denken. Jan Gruiters zegt in de Volkskrant dat inzetten op een meer inclusieve politiek en op burgerrechten iets is waarin ook de Irakese regering zelf het goede voorbeeld moet geven.

Ook in Syrië versterkt PAX de democratische krachten in de samenleving. Dat doet PAX door steun te geven aan groepen vredelievende activisten die scholen draaiende houden, die geen propaganda maar informatie verspreiden, of die met soldaten van het Vrije Syrische Leger in gesprek gaan over handhaving van mensenrechten.  
 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.