paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zet-vn-deze-week-een-stap-richting-een-verbod-op-killer-robots

Zet VN deze week een stap richting een verbod op killer robots?

13-12-2016

Deze week heeft de VN de kans om een belangrijke stap te zetten richting een verbod op killer robots. VN-lidstaten komen in Genève bijeen om te spreken over volledig autonome wapens en de agenda voor komende jaren te bepalen op dit onderwerp. PAX is hierbij aanwezig om staten aan te moedigen zich sterk te maken voor een verbod.

Killer robots zijn wapensystemen die in staat zijn om zonder betekenisvolle menselijke controle doelen te selecteren en aan te vallen. Ze zijn er nog niet, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel: China, Rusland, Israël, de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn al bezig met het ontwikkelen van wapens met toenemende mate van autonomie. PAX maakt zich hierover grote zorgen vanwege de juridische en veiligheidsbezwaren tegen killer robots. Maar voor PAX zijn de ethische bezwaren tegen deze wapens het belangrijkste.
 
"De internationale gemeenschap heeft nu nog de kans om in te grijpen en te verhinderen dat autonome wapens straks niet meer weg te denken zijn op het slagveld", zegt Miriam Struyk, beleidsadviseur bij PAX. "Killer robots gaan in tegen de menselijke waardigheid. Een machine mag nooit de beslissing nemen over leven of dood."

Oproep tot verbod
Inmiddels hebben 17 landen opgeroepen tot een verbod op killer robots en hebben meer dan zeventig landen hun bezorgdheid geuit over deze wapens. Deze week hebben ze de kans deze zorgen om te zetten in actie door de instelling van een zogeheten Group of Governmental Experts (GGE) die in 2017 concrete stappen zet naar onderhandelingen over een verbod op killer robots. In het verleden bleek een GGE vaak het voorportaal van verdragen om bepaalde wapens te reguleren of te verbieden.
 
Nederland
Nederland is voorstander van het instellen van een GGE en het voeren van een internationale discussie over killer robots. Tegelijkertijd stelt Nederland in haar nationale beleid dat het voldoende is om menselijke controle te garanderen voordat een wapen wordt ingezet, en dat de beslissing om een doelwit te selecteren en aan te vallen door het wapensysteem genomen mag worden. PAX vindt dit standpunt zeer verontrustend. Oorlogssituaties zijn grillig en het onderscheid tussen burgers en militairen is niet altijd eenvoudig te maken. En wat als dictators of terroristen deze technologie in handen krijgen? Bovendien vindt PAX het moreel onacceptabel als staten beslissen dat om de beslissing over leven en dood over te laten aan een wapensysteem. PAX vindt het daarom essentieel dat er concrete stappen worden gemaakt naar een verbod op deze wapens.

Lees meer over de bezwaren van PAX tegen killer robots.

PAX is deze week aanwezig bij de VN-gesprekken in Genève.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.