paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/zet-in-op-diplomatie-om-inf-verdrag-te-redden

Zet in op diplomatie om INF-verdrag te redden

05-12-2018

Wat kan Nederland doen om te voorkomen dat er een nieuwe kernwapenwedloop begint? De crisis rondom het opzeggen van het INF-verdrag dat voor wapenbeheersing tussen Rusland en Amerika moet zorgen, heeft juist nu veel diplomatieke inzet nodig.

Susi Snyder, Programmaleider Nucleaire Ontwapening bij PAX zegt: "Kernwapens zijn verboden en schenden internationale mensenrechten en humanitair recht. Landen die verdragen verbreken en blijven vasthouden aan kernwapens, brengen ons allemaal in gevaar door hun geloof dat massavernietigingswapens veiligheid brengen."

Ultimatum zestig dagen

De Amerikaanse president Trump kondigde het al aan per Twitter dat zijn land zich uit het INF-verdrag zou trekken als de Russen een nieuw raketsysteem zouden ontwikkelen. Nu stellen ze een ultimatum: als er over zestig dagen geen beweging door de Russen wordt gemaakt om het wapenverdrag uit 1987 te redden, dan stappen de VS uit het verdrag. Het INF-verdrag redde Europa van een van de gevaarlijkste escalaties van de Koude Oorlog en zette de VS en de Sovjet-Unie op een pad om duizenden kernwapens te ontmantelen. De NAVO zou zich daarom juist moeten inspannen om het INF-verdrag te redden, vindt PAX. 

Oproep aan Minister Blok

PAX roept de Nederlandse regering en andere NAVO-landen op om in deze tijden van spanning zich volledig in te zetten op diplomatieke oplossingen. Twee stappen zouden Europa al veiliger maken: De eerste is dat Europese landen Amerikaanse kernwapens verwijderen van hun grondgebied. De tweede is om zich aan te sluiten bij het VN-Kernwapenverbod van 2017, het verbod waar PAX zo hard voor heeft gepleit. En dat mede de reden was dat de Nobelprijs voor de Vrede aan ICAN, waar PAX een van de voortrekkers van is, werd gegeven.

Onze eigen regering weigerde de parlementsleden inzage te geven in het verdrag dat plaatsing van de Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel regelt. Ook wilde de regering niet praten over gefaseerde terugtrekking. Tweede Kamerleden hebben aan minister Blok gevraagd om te kijken naar het VN-Kernwapenverbod, concrete stappen heeft de minister tot nu toe niet gezet.

Een nieuwe kernwapenwedloop mag niet gebeuren. Politieke druk op onze eigen vertegenwoordigers is nog steeds hard nodig.

Lees meer op nonukes.nl.

Lees ook wat PAX eerder heeft gezegd over het INF-verdrag: Wapenwedloop in kernwapens

Blog Jannie Kuik: Opzeggen kernwapenverdrag VS en Rusland: waar gaan we naar toe?

Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag (INF):
Het kernwapenverdrag, dat op 7 december 1987 werd getekend door de president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov, sloot alleen kernwapens uit die vanaf de grond worden afgevuurd en een bereik hebben van 500 tot 5.500 kilometer. Het verdrag was alleen een verdrag tussen Rusland en Amerika. 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.