paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/youth-peace-tour-brengt-jongeren-in-oekraine-bij-elkaar

Youth Peace Tour brengt jongeren in Oekraïne bij elkaar

18-07-2017

Voor de derde keer op rij organiseert PAX de zogenaamde Youth Peace Tour. Samen met vijftien Oekraïense jongeren van tussen de 18 en 25 jaar oud reist de vredesorganisatie van 9 tot 19 augustus door het Oost-Europese land. PAX stimuleert hen om na te denken over wat diversiteit betekent en laat hen door ontmoeting en gesprek ervaren dat zij tolerant naar elkaar toe kunnen zijn, zonder angst of vooroordelen, maar met plezier en nieuwsgierigheid.

De reis biedt de jongeren de mogelijkheid om hun eigen land te ontdekken, hun eigen krachten en valkuilen beter te leren kennen. De deelnemers overnachten bij diverse soorten geloofsgemeenschappen: Grieks-katholiek, protestants en Russisch orthodox.

Tijdens de reis nodigt PAX gastsprekers uit om over een bepaald thema te komen praten, bijvoorbeeld over identiteit, de rol van overheid en kerken in het komen tot vrede, de oorlog in Oost-Oekraïne en keuzes die mensen maken die binnen hun eigen landsgrenzen vluchten. Ook wordt gesproken over de inzet van bijvoorbeeld media en kunst om een positieve draai aan de ellende te geven.

Kracht in diversiteit
Deze gesprekken en de ontwikkelingen tijdens de tour worden aan elkaar gevlochten door meereizende gespreksbegeleiders. De nadruk ligt sterk op het voeren van dialoog, waarbij de jongeren echt naar elkaar luisteren en elkaar laten uitpraten. Zo ontwikkelen ze meer begrip voor verschillende verhalen en interpretaties. Vragen als 'Wat betekent het om Oekraïner te zijn?' of 'Hoe is het conflict in ons land ontstaan?' komen aan de orde. De antwoorden hoeven niet per se samen te komen tot één verhaal, één  waarde. De kracht ligt juist in diversiteit, mits deze ten volste wordt erkend.

Eigen omgeving
Uiteindelijk hoopt PAX bij de jongeren genoeg bagage en motivatie te hebben ontwikkeld om zelf een project in hun eigen omgeving kunnen starten. Samen vormen zij, met vele anderen, een netwerk van gemotiveerde jongeren die zich inzetten voor een vreedzame maatschappij, en die hun leiders daarop kunnen aanspreken.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Oekraïne

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.