paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/yezidis-herdenken-massamoord-door-isis

Yezidi's herdenken massamoord door ISIS

03-08-2017

Vandaag is het drie jaar geleden dat ISIS de noordelijke Iraakse stad Sinjar bezette en er duizenden Yezidi’s ontvoerde en vermoordde.

De slachting in Sinjar was de meest bloedige van alle massamoorden die ISIS op haar naam heeft staan. De massamoord was onderdeel van een algehele strategie van ISIS om de gemeenschap van de Yezidi's te vernietigen. Ongeveer 5000 Yezidi's werden geëxecuteerd. Hun lichamen liggen in massagraven. Duizenden vrouwen en kinderen werden ontvoerd en door ISIS als sexslaaf ingezet. Slechts honderden Yezidi’s konden het geweld ontvluchten.

Om stil te staan bij deze gruwelijkheden, voeren Yezidi vandaag een nationale herdenkingscampagne. In Erbil, Bagdad en Basra zijn fototentoonstellingen van de slachtoffers te zien. Vrouwelijke overlevenden houden stille nachtwaken bij kaarslicht. In een verklaring roepen verschillende Yezidi leiders de Iraakse en Koerdische autoriteiten op om de vermisten op te sporen, lichamen op te graven en te identificeren en hen een fatsoenlijke begrafenis te geven. Ook vragen zij de autoriteiten om hun steun bij internationale pogingen om de daders te vinden, aan te klagen en vervolgen. Tot op heden is er nog nauwelijks iets gebeurd. Slechts twee van de 46 geïdentificeerde massagraven zijn blootgelegd.

Hussam Abdallah, directeur van de Yezidische organisatie voor Documentatie, is de drijvende kracht achter de herdenkingen. PAX ondersteunt de herdenkingen op verschillende manieren. Zo reisde PAX met vier Yezidi in juli naar Srebrenica om de herdenking van de genocide van Bosnische Moslims in 1995 bij te wonen. De vrouwen van Srebrenica schreven bij die gelegenheid een brief voor de Yezidi om hen te steunen.  

Yezidi's vormen een religieuze minderheid in Noord-Irak, Oost-Syrië en Zuid-Turkije. Hun geloof kent elementen van Zoroastrisme, de islam, het christendom en het jodendom. Sommige Yezidi's worden etnisch als Koerden gezien, anderen niet. De meesten spreken echter thuis een Koerdisch dialect.

Zie ook:
'Yezidi dorp Kocho is ons Srebrenica'
Kan ik terugkeren naar Sinjar?

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.