paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/yarmouk-humanitaire-corridor-noodzaak

Yarmouk: humanitaire corridor noodzaak

21-04-2015

Ruim 18.000 mensen zitten al bijna twee jaar opgesloten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, een woonwijk dichtbij Damascus. Die woonwijk wordt vaak de hoofdstad van de Palestijnse diaspora genoemd: mensen die letterlijk tussen wal en schip geraakt zijn. Nu liggen ze onder vuur van zowel de troepen van Assad als van ISIS en andere extremistische groepen.

Sinds juli 2013 wordt het kamp belegerd door de troepen van het Assad regime en inmiddels is ook het water afgesloten. Voedsel kan alleen op zeer beperkte schaal worden geleverd door de VN en smokkelaars. Wat er binnenkomt is zo weinig en zo duur, dat veel mensen veroordeeld zijn tot het eten van mos en gras. Daardoor sterven er mensen van de honger. PAX vindt dat de VN een humanitaire corridor moet instellen, die het mogelijk maakt om voedsel en medicijnen het kamp in te krijgen en mensen te evacueren.

In een ander Palestijns kamp Khan-es-Sheh was de situatie minder slecht en kon met steun van Adopt a Revolution een actiecentrum draaiende worden gehouden. Inmiddels is ook Khan es-Sheh bijna totaal belegerd en onbereikbaar geworden. Daarom is een nieuw centrum opgericht in Sayyida Zeinab kamp, waar zo’n 45.000 Palestijnse vluchtelingen en ontheemden uit andere kampen wonen.

Via Adopt a Revolution lukt het PAX om de mensen daar te helpen. Met een bibliotheek en sportactiviteiten organiseert een partnerorganisatie van PAX daar activiteiten om de gedachten van de gevluchte families weer wat op te vrolijken. Het centrum richt zich met name op tieners.

PAX roept internationale politieke actoren op om de mensen in het kamp Yarmouk te beschermen en vraagt steun voor de mensen die in het inmiddels verplaatste kamp Khan-es-Sheh wonen.

De komende dagen vinden in Amsterdam en Rotterdam filmvertoningen plaats van Letters from Al Yarmouk, een documentaire over het leven in het Palestijnse vluchtelingenkamp.

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.