paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/wie-controleert-de-export-van-drones

Wie controleert de export van drones?

09-09-2015

Hoe handig drones ook kunnen zijn, het gebruik van onbemande systemen heeft ook een keerzijde. Hoe voorkomen we dat bewapende drones in verkeerde handen vallen? De huidige wapenexportregels zijn immers ontoereikend, waarschuwt PAX in het rapport Unmanned and Uncontrolled.

Drones zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel bij burgers, bedrijven als strijdkrachten. Meer dan 80 landen hebben drones in hun militaire arsenaal, waarvan een klein aantal deze al heeft bewapend en actief inzet. Daarnaast worden kleine drones steeds vaker gebruikt voor controle, inspectie of bijvoorbeeld fotografie ook steeds populairder. De defensie-industrie investeert miljarden in deze sector, en ook bedrijven zien volop kansen op deze nieuwe markt.

Keerzijde
Maar drones hebben ook een keerzijde. Het militaire gebruik van drones, met name de huidige inzet van grote bewapende drones door de Verenigde Staten voor buitenrechtelijke executies, is erg omstreden. Landen zoals China en Rusland staan te popelen om hun militaire drones te slijten, terwijl Iran al actief militaire drones levert aan Syrië, Soedan en groepen als Hezbollah. Bewapende drones kunnen gemakkelijk in de verkeerde handen vallen.
Aan de andere kant zien ook groepen zoals ISIS en Hamas de toegevoegde waarde van civiele drones voor militaire operaties, en zetten zij deze volop in om verkenningen uit te voeren of om beschietingen te coördineren. Daarnaast groeien de zorgen bij inlichtingendiensten dat deze civiele drones gebruikt worden voor aanslagen met explosieven of chemicaliën.  

Controle op drones
Bestaande exportverdragen schieten vaak tekort om een goede controle op de handel in drones te garanderen. In het rapport Unmanned and Uncontrolled presenteert PAX een aantal aanbevelingen om de controle op de technologie van drones te versterken en roept zij op tot een breder debat over de inzet van onbemande systemen in conflictsituaties.

De Volkskrant interviewde Wim Zwijnenburg over dit rapport. Lees 'Gaat Den Haag straks ook Nederlanders met drones doden?'

Zie ook onze programmapagina over Drones

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.