paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/wat-kunnen-denis-mukwege-en-nadia-murad-verwachten

Wat kunnen Denis Mukwege en Nadia Murad verwachten?

05-10-2018

Vandaag hebben de Congolese arts Denis Mukwege en de Yezidi activist Nadia Murad de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. PAX feliciteert Denis Mukwege en Nadia Murad van harte en wenst hen net zo’n succesvol jaar toe als wij het afgelopen jaar hadden als gevolg van de prijs. Afgelopen jaar won ICAN, de internationale coalitie voor de afschaffing van kernwapens dezelfde prijs.

Susi Snyder, bestuurslid van ICAN en expert op het gebied van kernwapens bij PAX: “Deze prijs heeft ervoor gezorgd dat kernwapens weer op de agenda staat van politici, financiële instellingen en andere invloedrijke personen. Dat mensen er weer over praten wat de effecten zijn van die wapens op burgers.” 

Investeringen steeds meer taboe
Sindsdien veranderen investeerders hun beleid op het gebied van kernwapens, zoals het pensioenfonds ABP, de Belgische bank KBC, en de Deutsche Bank. En ondertekenden meer dan 60 landen het VN-verdrag tegen kernwapens, dat ICAN in juni 2017 binnen de VN wist te agenderen. Deze landen moeten het verdrag nog ratificeren, maar de snelheid waarmee landen tekenen is ongekend. 

Inwoners NAVO-landen spreken zich uit
De overgrote meerderheid van de inwoners van NAVO-landen waar kernwapens gestationeerd zijn, wil dat hun overheid het verdrag tekent en dat kernwapens worden teruggebracht naar de VS. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van YouGov. En dat is nog niet alles, voor het eerst heeft de paus publiekelijk het bezit van kernwapens veroordeeld. 

Stralingsslachtoffers
Én, het schadelijke effect van kernwapens is voor het eerst terug op de agenda. Zo hebben slachtoffers die nog steeds last hebben van de gevolgen van straling afgelopen jaar in de senaat van de VS hierover verteld.

Vliegwiel
Wij hebben gemerkt dat het winnen van de Nobelprijs voor de vrede een vliegwiel kan betekenen voor vredesprocessen. We hopen hetzelfde voor de huidige winnaar! 

Lees hier hoe PAX werkt aan het uitbannen van de kernwapens in de wereld.  

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.