paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/wapenhandel-in-de-hoorn-van-afrika

Wapenhandel in de Hoorn van Afrika

27-09-2016

Grote aantallen mensen in de Hoorn van Afrika zijn geboren en opgegroeid in conflicten. Zij leven continu in de nabijheid van geweld en gevaar. De overvloed aan wapens in de regio en de constante toestroom van nieuw wapentuig is daar debet aan. In het rapport 'Armed and insecure' biedt PAX een uniek overzicht van de manier waarop gewapende conflicten en wapenhandel elkaar versterken.

De ruime beschikbaarheid van wapens en de falende controle op de handel hierin zorgen dat geweld snel oplaait. Met burgers als voornaamste slachtoffer. In de Hoorn van Afrika zijn de afgelopen jaren duizenden doden gevallen en honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. PAX programmaleider Wapenhandel en medeauteur van het rapport Frank Slijper: “Om te komen tot een vreedzamere samenleving zouden overheden in de regio meer moeten investeren in daadwerkelijke veiligheid voor burgers. Tegelijkertijd zouden exporterende staten striktere normen moeten hanteren, waar het wapenhandel naar deze regio betreft."

Armed and insecure geeft een beeld van de veiligheidssituatie en de wapenhandel tussen 2010 en 2015 in Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Oeganda.

Download het rapport Armed and insecure.
Van het rapport is ook een samenvatting beschikbaar.

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.