paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vrouwen-praten-mee-in-addis-abeba

Vrouwen praten mee in Addis Abeba

23-01-2014

Zojuist is in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de regering van Zuid-Soedan en de rebellen die loyaal zijn aan de voormalig vicepresident. Dit is een belangrijke stap in de goede richting.

Vandaag vertrekt een groep van 27 Zuid-Soedanese vrouwen naar Addis Abeba in Ethiopië, waar de vredesonderhandelingen voor Zuid-Soedan na twee weken een eerste resultaat hebben opgeleverd. De ‘South Sudanese Women Cry for Peace’ bestaat uit ervaren vredesactivisten, die zijn geselecteerd uit 800 vrouwen van verschillende etniciteit en religie. IKV Pax Christi steunt de missie van deze vrouwen. 

Deze ‘Moeders van Zuid-Soedan’ komen de vredestop in Addis Abeba op een krachtige wijze toespreken en hebben ook een duidelijke boodschap: ‘We willen onze kinderen niet opofferen aan een nutteloze oorlog.’ Mevrouw Teody A.D. Lotto, voorzitter van de vrouwengroep, is gevraagd als spreker. Ze heeft haar sporen al ruimschoots verdiend als naaste medewerker van vredesbisschop Paride Taban en andere kerkleiders in Zuid-Soedan.

Duizenden Zuid-Soedanese burgers zijn om het leven gekomen bij de ernstige ongeregeldheden, die op 15 december losbarstten als gevolg van een politieke machtsstrijd tussen president Salva Kiir (Dinka) en voormalig vicepresident Riek Machar (Nuer). Honderdduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. Er moet een eind komen aan dit bloedvergieten, de enorme vluchtelingenstromen en de vernieling van eigendommen, zeggen de vrouwen. Hun andere eisen zijn: directe terugtrekking van het Oegandese leger uit Zuid-Soedan en de vrijlating van politieke gevangenen.

Constructieve dialoog
Volgens de vrouwen van Cry for Peace - die zelf uit Nuer, Dinka en enkele andere etnische groepen bestaan en ook verschillende lokale organisaties vertegenwoordigen - kan er een oplossing komen door het opzetten van een constructieve dialoog, waarbij de bescherming van burgers leidend dient te zijn. Ook is humanitaire hulp dringend nodig in de getroffen gebieden. Verder moeten de vele mensenrechtenschendingen worden onderzocht. De vrouwen roepen op tot het vreedzaam samenleven ongeacht etniciteit, zowel binnen als buiten Zuid-Soedan.

IKV Pax Christi vindt het belangrijk dat de stem van Zuid-Soedanese burgers, zoals van deze vrouwen en ook van jongeren, wordt gehoord bij de vredesbesprekingen. Deze betrokkenheid is een belangrijke voorwaarde voor het bereiken van een duurzame vrede in Zuid-Soedan.

Lees ook: 'Op een goede dag zal het ook weer goed worden' op ons Afrika Blog.

Lees hier het statement van South Sudanese Women Cry for Peace en de aanbevelingen van verschillende groepen Zuid-Soedanese vrouwen.
 

Gender, vrede en veiligheid, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.