paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vrouwen-in-irak-vechten-terug

Vrouwen in Irak vechten terug

24-06-2020

Een jonge vrouw uit al-Anbar die seksueel geweld overleefde en aan ISIS ontsnapte; een vrouw uit Mosul die nadat haar man was vermoord naar een vluchtelingenkamp werd gebracht en daar verkracht werd; een vrouw uit Basra die alle sociale taboes doorbrak door te vertrekken nadat haar man haar sloeg en verkrachtte.

Deze verhalen van verzet geven een inkijkje in de kracht en veerkracht van vrouwen en meisjes in Irak. Velen van hen worden geconfronteerd met seksueel geweld, verergerd door gewapende conflicten en politieke instabiliteit. Geweld tegen vrouwen, met name seksueel geweld, is niet nieuw. Het is geworteld in sociale tradities en schadelijke gendernormen. Zwakke wetten maken dergelijk geweld mogelijk en voorkomen dat vrouwen de nodige fysieke en psychosociale steun, laat staan gerechtigheid, krijgen. Door de 'cultuur van stilte' rond seksueel geweld is het al moeilijk genoeg om te breken met de eigen gemeenschap, maar het wordt nog erger wanneer vrouwen worden gedwongen te vluchten en onder vreemden te leven, of onder het bewind van ISIS of milities.

Doorbreek de stilte

In een poging de 'zwijgcultuur' te doorbreken, het stigma van slachtoffers te verminderen en de reactie van de regering en de veiligheidssector op dergelijk geweld te verbeteren, hebben vrouwengroepen in heel Irak inspirerende en moedige verhalen verzameld over vrouwelijke overlevenden van seksueel geweld. De Iraakse vredesorganisatie Al-Amal Association en de Al-Firdaws Society, met de steun van PAX en Impunity Watch, willen door de verhalen van deze vrouwen te vertellen het publieke bewustzijn in Irak verhogen. De verhalen zijn verzameld in een geïllustreerd boekje dat in heel Irak verspreid wordt.

PAX in Irak

PAX werkt al geruime tijd aan deze problemen in Irak. In samenwerking met onze partnerorganisaties heeft PAX vrouwelijke Iraakse academici opgeleid om onderzoek te doen naar de grondoorzaken van seksueel geweld. De beleidsnota's en verhalen die uit dit onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn gebruikt om de veiligheidssector en besluitvormers te betrekken en hun bewustzijn over geweld tegen vrouwen te vergroten. In Kirkuk, Basra, Bagdad en Salah ad-Din zijn vrouwengroepen opgericht bestaande uit vrijwilligers en overlevenden van seksueel geweld. De vrouwen in deze groepen hebben van elkaar geleerd en zijn beter in staat voor zichzelf op te komen bij lokale en nationale overheden.

Blogserie

PAX publiceert de verhalen van deze vrouwen in de (Engelstalige) blogserie I fought back and survived. Elke week brengen we nieuwe first-person-verslagen uit over de tragedies waarmee deze vrouwen en meisjes zijn geconfronteerd, en hun veerkracht om door te zetten en hun angsten te overwinnen.

 

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.