paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vredesweek-gaat-over-syrische-vredesactivisten

Vredesweek gaat over Syrische vredesactivisten

20-09-2013

Vredesorganisatie IKV Pax Christi, die sinds 1967 de jaarlijkse Vredesweek organiseert, zet dit jaar de vredesactivisten in Syrië in de schijnwerpers. Via het Ministerie van Vrede en de Minister van Vrede Jörgen Raymann, vraagt de organisatie betrokkenheid van het Nederlandse publiek bij de oorlog in Syrië.

Twee vredesactivisten, Raja Deeb en Fadi Halisso, zijn vrijdag 20 september aangekomen in Nederland en zullen een ruime week lang veel ontmoetingen hebben met bezoekers van activiteiten in de Vredesweek, met politici, beleidsmakers en met andere geïnteresseerden. "In de oorlog in Syrië zijn er niet alleen de rebellen van Al Qaida en anderen die tegenover het regeringsleger staan. Er  zijn nog steeds veel  gewone mensen  die zich inzetten voor een vreedzame toekomst. Voor hen willen we aandacht vragen", zegt  Helma Maas van IKV Pax Christi.
 

Activiteiten in de Vredesweek
Dit jaar worden er weer veel activiteiten georganiseerd door de Ambassades van Vrede. Op de website van het Ministerie van Vrede kun je zien welke activiteiten waar worden georganiseerd.

"Hoe kun je nu toekijken en niets doen?"
Met deze uitspraak vraagt de jonge Syrische priester-blogger Fadi Halisso (34) aandacht voor zijn landgenoten in Syrië. In Libanon spant hij zich in om vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. In Damascus is Raja Deeb met hetzelfde bezig, maar dan voor ontheemden die in Syrië zijn.

Raja Deeb (50) heeft ook een moeilijke tijd. Tijdens de aanval met chemische wapens op de voorsteden van Damascus zei hij: “Ons oude huis staat in Zamalka, de oostelijke wijk die met chemische wapens werd gebombardeerd. Tientallen buren en vrienden zijn slachtoffer.”

Nacht van de Vrede
De twee Syriërs staan symbool voor de vele moedige mensen die ondanks oorlog hun leven in het teken stellen van vrede, gerechtigheid en democratie. IKV Pax Christi organiseert op 21 september in Utrecht de Nacht van de Vrede, waar Raymann en Halisso ook optreden. Daarnaast zijn schrijfster Lieve Joris en de nieuwe Staatssecretaris van Vrede, Sanne Poot prominente gasten op de Nacht.

Gedurende de Vredesweek organiseren meer dan 1000 kerken en honderden andere lokale groepen een of meerdere activiteiten over vredesactivisme. Een vijftigtal lokale groepen organiseert zich onder de noemer ‘Ambassade van Vrede’. Zij vormen de voorhoede van het nieuwe activisme dat met het Ministerie van Vrede de Vredesweek nieuw leven inblaast.

Adopt a Revolution
Via de website www.adoptarevolution.nl kunnen mensen het werk van vredesactivisten in Syrië steunen. Dit voorbeeld van crowdfunding staat in de top tien van crowdfunding campagnes van Frankwatching.

Een van de projecten op de website is van Deeb, die werkt voor de organisatie Aidoun en die zich bekommert om Palestijnse Syriërs. Hij woont al zijn hele leven in Syrië. De Palestijnen die in Syrië wonen zijn in 1948 naar Syrië gevlucht toen de staat Israël werd gesticht. Deeb helpt mensen in het kamp Khan-es-Sheh, 15 km buiten het centrum van Damascus. Sinds de oorlog wonen er veel meer vluchtelingen in het kamp dan voorheen. Deeb: “Er is nu vooral behoefte aan voedsel en medicijnen, er is nauwelijks brood en groente. De mensen hebben hun spaargelden en reserves opgemaakt, iedereen heeft hulp nodig. Het helpt ze om te weten dat er mensen zijn die zich hun lot aantrekken. We krijgen een beetje steun en hulp via de IKV Pax Christi campagne ‘Adopt a Revolution’, en we slagen erin om dit het kamp binnen te krijgen, maar we hebben veel meer nodig. Wij kunnen ervoor zorgen dat dat ondanks de belegering het kamp binnen blijft komen. Het is niet makkelijk, maar het lukt ons wel.”

Fadi Hallisso is afkomstig uit Aleppo. De vierendertig jarige ingenieur kreeg pas laat een roeping tot priester. In zijn stad Aleppo werkte hij jarenlang samen met moslims van allerlei snit, sjiieten, soennieten, zelfs atheïsten. Toen hij besloot theologie te gaan studeren in Libanon, bleven zijn diverse vrienden hem trouw. Inmiddels heeft hij zijn studie wat laten varen, want hij is hard bezig om hulp te verlenen aan de vele Syrische vluchtelingen die Libanon binnenstromen. Halisso zal ingaan op de vraag of en hoe in het huidige Syrië vredesactivisme nu nog mogelijk is.

Lees ook: Wij hebben een keuze: Act for Peace!

Gender, vrede en veiligheid, Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.