paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vredesproces-israel-en-palestina-hoger-op-de-politieke-agenda

Vredesproces Israël en Palestina hoger op de politieke agenda

04-12-2014

Duizenden mensen hebben het manifest ‘Gaza: nu tijd voor echte vrede’ ondertekend en/of meegedaan met de actie ‘Vraag het je supermarkt’ over producten uit bezette Palestijnse gebieden. Het resultaat is dat het vredesproces nu hoger op de politieke agenda staat.

In oktober presenteerde PAX het manifest 'Gaza: nu tijd voor echte vrede', aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. Het manifest was binnen enkele weken al door 3695 mensen ondertekend. De ondertekenaars riepen hiermee de Nederlandse en Europese politiek op, om meer druk op Israël uit te oefenen om tot echte vredesbesprekingen te komen. Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, pleitte ervoor dat Nederland het Zweedse voornemen zou moeten volgen en Palestina zou moeten erkennen.

Erkenning Palestina
Kort na het aanbieden van het manifest, zei PvdA kamerlid Michiel Servaes dat hij een debat wil openen over de erkenning van Palestina. "Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een 'diepe impasse'", aldus Servaes. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van Palestina leidt er volgens hem toe dat de partijen gelijkwaardiger worden. SP en D66 steunden zijn voorstel in het debat van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Koenders was nog niet helemaal overtuigd, maar hij gaat wel de goede kant op. In een kamerdebat zei hij dat erkenning aan de orde kan zijn als het zou bijdragen aan het heropenen van de onderhandelingen. Tot nu toe bleef Nederland nog altijd bij het standpunt, dat erkenning van Palestina het sluitstuk moest zijn van de onderhandelingen.

Vraag het je supermarkt
Er is massaal gehoor gegeven aan onze oproep om supermarkten te vragen waar de producten, waar nu 'Israël' op staat, nu echt vandaan komen. De vier grote supermarktketens Jumbo, C1000, Plus en Albert Heijn kregen honderden mailtjes en brieven. Met de actie vroegen consumenten hun supermarkt om producten uit de illegale nederzettingen uit de schappen te halen. Als dat niet mogelijk zou zijn vroegen ze de producten van etiketten te voorzien als ze uit nederzettingen komen, zodat consumenten zelf kunnen kiezen.

Supermarkten reageerden dat ze geen politieke keuze willen maken en daarom geen producten willen boycotten. Die reactie strookt niet met de mening van PAX dat supermarkten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.

In lijn met de supermarktactie, stemde de Tweede Kamer in november over een motie van Harry van Bommel (SP). Van Bommel is van mening dat uitbreiding van illegale nederzettingen door Israël één van de belangrijkste obstakels vormt voor het bereiken van een tweestatenoplossing. Hij heeft de regering daarom gevraagd om, in EU-verband, aan te dringen op maatregelen gericht tegen deze nederzettingen, zoals een importverbod van producten uit nederzettingen, als Israël doorgaat met het uitbreiden ervan.

Israëlische vredesactiviste
Roni Keidar, een Israëlische vredesactivist, was samen met twee andere Israëlische vredesactivisten door PAX uitgenodigd om in Nederland te pleiten voor erkenning van Palestina en voor meer politieke druk op Israël. Afgelopen dinsdag publiceerde dagblad Trouw een artikel van haar hand. Keidar woont op de grens van de Gazastrook en beschrijft haar persoonlijke ervaringen als Israëlische vrouw die zo dicht bij de grens woont. Ze benadrukt de noodzaak van maatregelen tegen de uitbreiding van Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied en riep op de motie van Van Bommel over een importverbod van producten uit nederzettingen te steunen. Ze zegt: "Ik ben pas veilig als mijn buren in de Gazastrook ook een vrij en waardig leven kunnen leiden."

Wil je op de hoogte blijven van acties van PAX, schrijf je dan in voor onze Action Alert.

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.