paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vredeskrant-met-mpho-tutu-jan-gruiters-en-abdelilah

Vredeskrant met Mpho Tutu, Jan Gruiters en Abdelilah

30-08-2019

Ter gelegenheid van de Vredesweek brengt PAX de Vredeskrant uit met verhalen over mensen die werken aan vrede. Want verhalen vertellen is onderdeel van het vredeswerk zelf.

Verhalen van mensen zoals de Syrische Adbdelilah die deze zomer terugging om vrijwilligerswerk te doen op het Griekse eiland waar hij ooit zelf aan kwam. En in Nederland vertelt hij als gastdocent van het  project Verhaal van een Vluchteling verhalen aan Nederlandse tieners over zijn leven in Syrië en nu. Veel leerlingen en docenten stellen hun  negatieve beeld over vluchtelingen flink bij. Met 'Achter ieder gezicht zit een verhaal' nodigt de vredesbeweging mensen uit over hun eigen zichtbare én onzichtbare grenzen heen te kijken. Een mooie opdracht in het huidige gepolariseerde Europa. 

Voor Mpho Tutu is verhalen vertellen onderdeel van het proces van vergeving en verzoening. Of ze nu in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten of Nederland is, ze zet zich in voor mensen met minder kansen. Haar gebed uit het 'Boek van vergeving' is te vinden in PAX Vieren, de andere publicatie die PAX maakt in de Vredesweek en die bedoeld is om kerkelijke vieringen mee voor te bereiden.

Jan Gruiters gaat in de Vredeskrant in op zijn 38 jaar werk bij de vredesbeweging. Meer dan een baan, de vredesbeweging is zijn bestaan. Hij verhaalt van de tijd van de massale demonstraties teegn kernwapens tot de onderhandelingen met politici en bankdirecteuren.

Ook andere bekende en minder bekende Nederlanders komen aan het woord: journalist Sinan Can vertelt de verhalen van mensen uit conflictgebieden, René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland en Bisschop Gerard de Korte van de Rooms-Katholieke kerk vertellen hun verhaal van vrede. 

De vredeskrant wordt verspreid in de Vredesweek, een week die oproept om elkaar te ontmoeten. Durf elkaar te leren kennen. Verhalen uitwisselen is een uitstekende manier. 'Wie ben jij?' zou een mooie openingszin zijn. 

Lees de Vredeskrant online of bestel hem hier.

Zie ook: Dit was de Vredesweek 2018

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.