paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vredesduif-voor-zuid-soedanese-geestelijke

Vredesduif voor Zuid-Soedanese geestelijke

23-05-2015

Deze week bezocht father John Opi Severino Nederland en Duitsland om de situatie in Zuid-Soedan, een land in een verschrikkelijke burgeroorlog, onder de aandacht te brengen. Vredesbeweging PAX en de Raad van Kerken in Nederland overhandigden hem op 17 mei een Vredesduif.

Father John Opi is in zijn land actief als coördinator van gerechtigheid en vrede binnen het rooms-katholieke bisdom van Torit. Hij houdt zich daar onder meer bezig met vredesdialogen, verzoening en trauma healing. De vredesduif is een bemoediging voor het werk van de kerken in Zuid-Soedan gericht op dialoog en verzoening, waarmee individuen en kerkgemeenschappen in Nederland hun solidariteit betonen.

Later in de week reisde de geestelijke door naar Berlijn om er, samen met maatschappelijke organisaties en diplomaten uit Nederland en Duitsland, een vertegenwoordiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken en militairen, deel te nemen aan Common Effort 2015, een civiel-militaire consultatie over het plannen van vredesmissies. Samen met father John Opi heeft PAX een pleidooi gehouden voor consultatie van de bevolking en kerkleiders bij het plannen en uitvoeren van vredesmissies. De bescherming van burgers en human security dienen hierbij leidend te zijn. 

Ook oud-minister Jan Pronk benadrukte als een van de key note speakers dat we bij het plannen van een vredesmissie niet moeten denken dat er niets is in Zuid Soedan, maar juist moeten kijken hoe we zo goed mogelijk kunnen aanhaken bij bestaande initiatieven. Vredesmissie UNMISS is nu actief in Zuid-Soedan.

Sinds december 2013 heeft Zuid-Soedan met een verschrikkelijke burgeroorlog te maken. De vredesbesprekingen zijn tot nu toe weinig succesvol. Lokale vredesdialoog en werk gericht op verzoening en heling zijn van groot belang om te voorkomen dat alle staten van Zuid-Soedan worden meegesleurd in deze verschrikkelijke burgeroorlog.

Lees het statement dat de Zuid-Soedanese kerken op 26 mei 2015 uitbrachten over de verslechterende situatie in hun land.

Lees ook de oproep die de Zuid-Soedanese kerken op 26 maart jongstleden uitbrachten.

 

 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.