paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vrede-marcell-durft

Vrede. Marcell durft.

17-12-2014

In oorlogsgebieden zoals Syrië is vrede deze kerst ver weg, maar we kunnen wel iets doen. PAX werkt met vele vredesactivisten in oorlogsgebieden, en zij kunnen jouw steun nu goed gebruiken.

Eén van hen is Marcell Shehwaro uit Aleppo. Ze heeft de moed om zich met woorden te blijven verzetten tegen het gewelddadige regime van Assad. Ze gaat dóór, ondanks alle mensen die gearresteerd zijn, alle mensen die begraven zijn. “We hebben te veel mensen moeten begraven, te veel mensen zijn gearresteerd. Maar we kunnen onze droom niet opgeven. We kunnen niet tegen hen zeggen dat we gefaald hebben. Dus gaan we door… en weer door...”  

Stuur Marcell een kerstboodschap
Zeker rond de kerst kan Marcell jouw steun goed gebruiken. Doe daarom mee met de kerstactie van PAX! Stuur haar een kerstboodschap om te laten weten dat ze wordt gesteund.

Dinsdag 23 december werd op station Amsterdam Centraal een kerstboodschap voor Marcell gezongen.

Roeien tegen de stroom in
Marcell maakt deel uit van Kesh Malek (Schaakmat), een groep van jonge Syriërs uit Aleppo. Vanaf het begin van de revolutie (2011) werken zij aan meer vrijheid, democratie en gelijke burgerrechten in Syrië. Zij verbeteren de mensenrechtensituatie in Aleppo en bieden mensen perspectief in extreem moeilijke omstandigheden. Hierbij richten ze zich vooral op kinderen, onderwijs en ontwikkeling. Kesh Malek organiseert onder andere onderwijs voor de kinderen in hun buurt, ongeacht hun afkomst, geslacht of religie. En dat is niet gemakkelijk in Aleppo; het is roeien tegen de stroom in. Maar ondanks al het oorlogsgeweld en tegenwerking van gewapende groepen zorgt Marcell er voor dat de school open blijft en dat jongens en meisjes samen naar school kunnen gaan.

Boodschap op het toilet
Om ook in het buitenland aandacht te vragen voor de onmenselijke situatie in Syrië, lanceerde Kesh Malek de campagne #Same Shit. Met deze campagne willen ze aan de wereld laten zien dat IS en het regime van Assad uit hetzelfde hout zijn gesneden. Met sarcastisch materiaal laten ze de overeenkomsten tussen de regering en de terroristische beweging zien. De boodschap is dat de gruweldaden van het regime van Assad even verschrikkelijk zijn als die van IS, terwijl de media voornamelijk IS in beeld brengen. Maar ze zijn hetzelfde, de ‘Same Shit’, en Kesh Malek wil je hier zelfs op het toilet aan herinneren, door een grote toiletsticker.

Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.