paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vrede-in-colombia-wat-wordt-de-rol-van-bedrijven

Vrede in Colombia: wat wordt de rol van bedrijven?

03-08-2015

Na drie jaar onderhandelen komen er nu hoopvolle berichten uit Colombia. Een vredesakkoord tussen de regering en rebellengroep FARC komt naderbij. Dat is uiteraard zeer goed nieuws. De grote vraag voor nu is: welke rol krijgt het bedrijfsleven in Colombia bij vredesopbouw in het land?

In Colombia zijn ondernemers en bestuurders op grote schaal betrokken geweest bij mensenrechtenschendingen en conflict. In het PAX-onderzoek 'The Dark Side of Coal' verklaarden daders en getuigen bijvoorbeeld dat de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco paramilitairen in de mijnbouwregio Cesar hebben gesteund met geld en strategische informatie. In de mijnbouwregio van Cesar zijn tenminste 3000 mensen vermoord en 50.000 boeren van hun land verjaagd. Het Openbaar Ministerie in Colombia heeft inmiddels 12.000 strafrechtelijke onderzoeken ingesteld tegen ondernemers in een van de departementen wegens vermeende financiering van de illegaal gewapende groepen. PAX vindt dat niet alleen de Colombiaanse regering, maar ook het nationale en internationale bedrijfsleven haar verantwoordelijkheid moeten nemen voor vredesopbouw en verzoening in het land. Het is dan ook zeer bemoedigend dat de Hoge Commissaris voor de Vrede en vredesonderhandelaar Sergio Jaramillo heeft gezegd dat ondernemers en bestuurders een rol moeten hebben in de waarheidsvinding en de genoegdoening van de slachtoffers.

Bloedkolen
Als die rol daadwerkelijk wordt vastgelegd in het vredesakkoord, zou dit goed nieuws zijn voor de slachtoffers van bloedkolen, die nog altijd wachten op genoegdoening en erkenning voor wat hen is aangedaan. Het zou immers de weg vrij maken voor dialoog met zowel de overheid als de mijnbouwbedrijven, gericht op verzoening en compensatie.

PAX pleit ervoor dat Drummond en Prodeco openheid van zaken geven voor een toekomstige waarheidscommissie en zich inzetten voor collectieve genoegdoening van de slachtoffers.

Lees ook:
Minister Ploumen: 'Mijnbouwsector moet slachtoffers Colombia erkennen'
Ook havens hebben rol bij aanpak bloedkolen

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.