paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vrede-en-vrijheid-werken-aan-vrede-loont

Vrede en vrijheid: werken aan vrede loont

07-05-2019

Een weekend herdenken we de voorbije oorlogen en vieren we de herwonnen vrijheid. Zo verloopt 4 en 5 mei in Nederland. Nu kijken we vooruit én terug omdat werken aan vrede en het behouden van de vrijheid dagelijks werk is.

Op alle veertien bevrijdingsfestivals waren vrijwilligers van PAX en World's Best News aanwezig. Zij daagden de bezoekers uit een quiz te spelen over de vooruitgang in vrede. 

Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, schreef een artikel op de website van World's Best News. In het artikel De dag waarop verlangen naar vrijheid sterker blijkt dan angst voor geweld schetst Gruiters het beeld dat er sinds de Tweede Wereldoorlog wel degelijk resulaten worden geboekt. Voor de oorlog was alles gericht op de bescherming van staten en hun belangen. Na de bevrijding kwam er een beweging op tegen de machtspolitiek van landen die menselijke waardigheid weigerden als uitgangspunt te nemen.

Luisteren

Op 4 mei lichtte PAX medewerkster Cinta Depondt in een gesprek met Yvonne Sprunken in EO Live toe waarom luisteren de basis vormt van het vele vredeswerk van PAX. Uit haar eigen praktijkervaringen in Oost-Oekraïne blijkt dat de mens weerbaarder en veerkrachtiger is dan je denkt. Zo begeleidt PAX burgers uit Oekraïne om - als de een denkt de andere partij een kopje kleiner te maken - eerst te luisteren naar de argumenten van hen die geweld willen gebruiken. Om zo gaandeweg hen zelf tot het inzicht te laten komen dat er op los slaan niks oplevert. Dialoog leidt tot écht luisteren naar elkaars beweegredenen.

Een dag later zat Jan Jaap van Oosterzee namens PAX in de studio met Wilfred Kemp in Zin in weekend! om te vertellen over het binnen-en buitenlandse vredeswerk van PAX. Dat varieert van gesprekken met beleidsmakers om de productie van killer robots onmogelijk te maken tot en met leren van Syrische vluchtelingen. 

Dromen dichterbij 

Ralf Bodelier van World's Best News schreef in zijn artikel Dagen om te dromen van een wereld zonder oorlog : "Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Op 4 mei herdenken we onze doden. Het zijn mooie dagen om eens te dromen over een wereld zonder oorlog. Misschien is zo’n wereld wel dichterbij dan we durven te hopen." 

5 mei zou een vrije dag moeten zijn, zou de nationale feestdag moeten zijn om vrede en vrijheid te vieren. 

 

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.