paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/voormalig-dutchbat-hoofdkwartier-in-srebrenica-wordt-een-museum

Voormalig Dutchbat-hoofdkwartier in Srebrenica wordt een museum

03-07-2014

Het voormalig hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari (Srebrenica) wordt grondig gerenoveerd, ingericht als museum en opengesteld voor bezoekers. Ook worden met hulp van Dutchbatveteranen een oude wachttoren op het terrein en een in de bergen gelegen observatiepost hersteld. De te renoveren gebouwen zijn onderdeel van het Potocari Memorial Centre. Voor dit project ontvangen het herinneringscentrum en vredesorganisatie PAX financiële steun van de Nederlandse ambassade in Sarajevo.

Een aantal ruimten in het voormalig hoofdkwartier wordt ingericht als in juli 1995, toen Dutchbat het gebouw in gebruik had. In enkele van de kamers komt een tentoonstelling met foto's van bekende Bosnische en Nederlandse fotografen en van Dutchbatveteranen. Ook worden verhalen en verklaringen van Dutchbatters in het Nederlands, Engels en Bosnisch gepresenteerd.

Steun van Nederland
De Nederlandse ambassade in Sarajevo levert financiële steun en de Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken zijn ook inhoudelijk betrokken, onder meer door het beschikbaar stellen van foto's, kaarten en documenten. De renovatie van het voormalig hoofdkwartier is het resultaat van verzoeken van nabestaandenorganisaties, overleggen met Dutchbatveteranen, een bezoek van een delegatie van de Tweede Kamer aan Srebrenica en politieke toezeggingen van bewindslieden.
 
Vredesorganisatie PAX verzorgt in nauwe samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork trainingen voor de gidsen en medewerkers van het Potocari Memorial Centre, en werkbezoeken aan Nederland voor bestuur en staf van het centrum en de vereniging van overlevenden van Srebrenica. Beide organisaties leveren al meer dan tien jaar steun aan de stapsgewijze ontwikkeling van het herinneringscentrum.

PAX is erg blij met de financiële steun vanuit Nederland. Dion van den Berg van PAX: "Dit project biedt vele Bosnische en Nederlandse betrokkenen extra mogelijkheden om met hun eigen verhalen en ervaringen de boodschap van Srebrenica aan de wereld te versterken."

Het doel van het project is om zo belangrijke informatie over Srebrenica te verzamelen en toegankelijk te maken. Het gaat niet om een zoektocht naar de ultieme waarheid over Srebrenica; verhalen en visies die conflicteren, worden naast elkaar gepresenteerd.
De Nederlandse regering leverde eerder een belangrijke financiële bijdrage voor de inrichting van de begraafplaats tegenover de voormalige compound en een subsidie voor de 'Black Box', een eerste kleine expositieruimte in een ander gebouw op het terrein.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.