paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vn-vervolgt-in-2018-gesprekken-over-regulering-killer-robots

VN vervolgt in 2018 gesprekken over regulering killer robots

24-11-2017

De VN zetten volgend jaar de officiële gesprekken over killer robots voort. Dat is zojuist in Genève besloten. In twee sessies van vijf dagen onderzoeken lidstaten in 2018 of het wenselijk en mogelijk is om autonome wapens te reguleren. PAX is blij met dit besluit, maar had gehoopt op meer daadkracht bij de VN om het gevaar van killer robots een halt toe te roepen. Miriam Struyk, programmaleider killer robots bij PAX: “De technologie dendert voort. Iedere maand zonder concrete stappen richting een verbod, kan er eentje te laat zijn.”

Vorige week vonden voor het eerst bij de VN officiële expertbijeenkomsten over killer robots plaats.  Winst is dat nu 22 staten oproepen tot een verbod. Bovenal werd tijdens de gesprekken in Genève duidelijk dat het belang van menselijke controle over het gebruik van geweld breed wordt gedeeld. Maar omdat binnen de Conventie over bepaalde Conventionele Wapens (CCW), waar de gesprekken over killer robots plaatsvinden, er op basis van consensus wordt gewerkt, kan een kleine groep landen vooruitgang vertragen of blokkeren. Onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Rusland zien niets in regulering, laat staan een verbod.

Beslissingen over leven en dood

PAX, medeoprichter van de internationale campagne Stop Killer Robots, roept staten op om in 2018 concrete stappen te nemen. Miriam Struyk van PAX: “Allereerst moeten er werkdefinities opgesteld worden: wanneer is een wapen een killer robot? Ook is het essentieel om te bepalen waar betekenisvolle menselijke controle op moet zijn, wat die controle precies inhoudt en hoe deze te garanderen valt. PAX hoopt ten zeerste dat de discussies volgend jaar de weg vrij zal maken voor het begin van onderhandelingen over een juridisch bindend instrument in 2019, dat wapensystemen zonder betekenisvolle menselijke controle over het selecteren en aanvallen van doelen verbiedt.”

 

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.