paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vn-bijeenkomst-over-killer-robots-stelt-teleur

VN-bijeenkomst over killer robots stelt teleur

13-11-2015

De VN-bijeenkomst in Genève over killer robots is vanavond beëindigd zonder concrete stappen richting een verbod op volledige autonome wapens. Tijdens de Conventie over Conventionele Wapens (CCW) toonden staten zich bezorgd maar nog niet bereid tot maatregelen om deze gevaarlijke ontwikkeling een halt toe te roepen.

Zo wordt er geen formele ‘groep van statelijke experts’ ingesteld, die bij eerdere wapenverdragen de opmaat bleek naar een verbod. Positief was dat meerdere landen, waaronder Nederland, wel aangaven de discussie over killer robots naar een ander niveau te willen tillen en wel over wilden gaan tot een groep van statelijke experts. Hierbij zou dan met name over het concept 'betekenisvolle menselijke controle'  gesproken moeten worden. Landen als Rusland, Verenigde Staten, Israël en het Verenigd Koninkrijk waren echter niet bereid om de discussie een formeler mandaat te geven,

Informeel karakter
Het is dan ook teleurstellend dat de geuite bezorgdheid van vele staten vooralsnog niet leidt tot maatregelen. In 2016 zullen de VN-besprekingen over killer robots hetzelfde informele karakter krijgen als de afgelopen twee jaar. Er zal nu in april 2016 opnieuw een week lang informeel gesproken gaan worden over deze volledig autonome wapens. Met als enige verschil ten opzichte van vergelijkbare bijeenkomsten in 2014 en 2015 dat deze bijeenkomst in 2016 "mits er consensus is, aanbevelingen mag doen voor de CCW toetsingsconferentie eind 2016".

Gebrek aan tempo en ambitie
PAX, deze week in Genève aanwezig, is blij dat er overeenstemming was om de gesprekken voort te zetten, maar teleurgesteld in het tempo en de ambitie van de CCW.  Killer robots zijn geen wapens van de verre toekomst, maar wapens die er snel kunnen zijn; iets waar duizenden experts afgelopen zomer voor waarschuwden. Het wordt tijd dat de lidstaten van de CCW hier ook naar gaan handelen.  Voor de landen die interesse hebben en al beschikken over semi-autonome technologie, is deze vertraging alleen maar gunstig.

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.