paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/vluchten-doe-je-niet-zo-maar

Vluchten doe je niet zo maar

09-11-2015

De opvang van vluchtelingen in Nederland roept nogal wat reacties op. Gelukkig begrijpen ook veel mensen dat niemand zo maar vlucht. Vluchten is in veel gevallen een gevolg van oorlog.

Wat vluchtelingen zelf vinden
Zo geeft volgens een recent Duits onderzoek onder Syrische vluchtelingen 70% van de Syrische vluchtelingen aan dat ze voor Assad gevlucht zijn. De meerderheid, 86% van de gevluchte Syriërs vreesde arrestatie of ontvoering. De ondervraagde vluchtelingen vreesden dit het meest van Assad en ISIS.
79% zegt dat de militaire reactie van Assad op de vreedzame demonstraties in 2011 de belangrijkste oorzaak is van het huidige conflict. Daarom is het ook logisch dat Syriërs pas terug zullen keren als niet alleen ISIS is verslagen, maar ook Assad is vervangen.

Wat doet PAX?
Vredesorganisatie PAX werkt juist in oorlogsgebieden om daar mensen te steunen. In Syrië zelf werkt PAX al ruim 13 jaar. We kennen de activisten die meer vrijheid willen en die dat al durfden te zeggen toen de revolutie nog lang niet uitgebroken was. Velen van hen zijn gebleven om te werken aan vrede en verzoening. Jij kan hen financieel steunen via de campagne Adopt a Revolution. Naast de financiële steun voor hun activiteiten, is morele steun heel erg belangrijk. Maar voor sommige activisten is het te gevaarlijk geworden en zij zijn - net als veel gewone burgers - gedwongen om te vluchten.

Zonder perspectief
Voor al die mensen die in hun eigen land geen perspectief meer hebben en die besluiten om naar Europa te gaan, is dus steun nodig. Er zijn tal van sympathieke verbindende initiatieven in de Nederlandse samenleving. PAX wil mensen die zich inzetten voor vluchtelingen in Nederland een hart onder de riem steken. Daarom delen we via social media ook graag de initiatieven die mensen op dit gebied nemen.

Lees meer over het onderzoek onder Syrische vluchtelingen

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.